Povežite se sa nama

Politika

INTERPELACIJA: Poslanici danas o razrješenju Radulovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorski parlament danas će raspravljati o Interpelaciji o politici Vlade u oblasti vanjskih poslova, koju su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije (LP)

Opozicija optužuje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića da je zloupotrijebio položaj i saopštio netačne konstatacije u instrukcijama crnogorskim ambasadorima kako da informiše države gdje obavljaju te funkcije o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

Poslanici DPS-a i LP smatraju da Skupština treba da smijeni Radulovića zbog toga što je zloupotrebio diplomatsko-konzularne predstavnike Crne Gore.

“On im je nametnuo ulogu falsifikatora činjenica o događajima na Cetinju u svrhu političke propagande, čime je proizveo značajne posljedice po ugled Crne Gore u međunarodnoj javnosti”, kaže se u zahtjevu kluba poslanika DPS-a i LP.

Vlada, u mišljenju dostavljenom parlamentu, ocjenjuje da je Interpelacija neosnovana i da su navodi u njoj neistiniti i paušalni.

Vlada ističe se da je sadržina Non papera utemeljena isključivo na činjenicama i javno saopštenim njenim stavovima, zvaničnim reakcijama institucija Evropske unije i njenih visokih zvaničnika, kao i na javnim ocjenama ambasadora Kvinte akreditovanih u Crnoj Gori.

Vlada ocjenjuje da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) nije plasiralo nikakve navodno lažne informacije, ni svojim kolegama zaposlenim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ni sagovornicima u zemljama prijema, ni međunarodnoj javnosti.

“Ministar vanjskih poslova ni na koji način ne zloupotrebljava crnogorsku diplomatiju, niti urušava ugled države Crne Gore, kako se navodi u interpelaciji, jer deluje isključivo u okviru svojih ovlašćenja”, ocjenjuje Vlada.

Vlada ističe da je zanimljivo da se podnosioci Interpelacije pozivaju na „falsifikovanje činjenica“, a istovremeno se negiraju nalazi zvaničnih državnih organa, čime se osporavaju i institucije države Crne Gore.

“Svaka stavka navedena u Non paperu je nedvosmisleno utvrđena i potvrđena od crnogorskih državnih organa, uključujući i činjenicu da su pripadnici policije na nerede reagovali na krajnje suzdržan i profesionalan način, što je potvrđeno i od međunarodne zajednice”, navodi se u mišljenju.

Iz Vlade negiraju da Non paper ne pominje nastalu štetu i povrijeđene.

“Non paper pravilno konstatuje činjenično stanje, akcentujući da su zahvaljujući pravovremenoj reakciji policije sačuvani životi i izbjegnuta veća materijalna šteta”, kaže se u Izvještaju, koji je potpisao premijer Zdravko Krivokapić.

Vlada ocjenjuje da je netačno da se u Non paperu tvrdi da su ključni momenti za policijsku intervenciju bili kada su demonstranti izazvali požare i napali policiju.

“Non paper ih ne karakteriše kao ekstremiste, već samo ukazuje na činjenice koje su zahtijevale reakciju – poput napada savjetnika predsjednika Crne Gore na policiju, činjenice da je policija gađana kamenicama, da je izazvan požar, da su demonstranti imali pripremljene gas maske, a pomenuti su i navodi o upotrebi Molotovljevog koktela”, kaže se u mišljenju.

Vlada ističe da ministar Đorđe Radulović i Ministarstvo u cjelini, nastoje da zatečeno stanje vrate u zakonske okvire, stavljajući akcenat na ukupnu profesionalizaciju diplomatske mreže.

“Sve to ima samo jedan, krajnji i ultimativni cilj – realizaciju i ostvarivanje svih deklarisanih i gotovo društvenim konsenzusom usvojenih prioriteta vanjske politike Crne Gore koji su i suština njenih državnih i nacionalnih interesa – što skorijeg članstva u Evropskoj uniji”, kaže se u Izvještaju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije