Connect with us

Politika

IZBORI U HERCEG NOVOM: Kompromitacija biračkog spiska u Crnoj Gori odgovora Srbiji

Published

on

Uprkos podacima da su u Herceg Novom najmanje 1.973 dupla birača koja su upisana i u birački spisak Srbije, Opštinska izborna komisija u tom gradu zaključila je birački spisak na 25.590 građana koji imaju pravo glasa, što je za 83 više nego na prethodnim izborima. Dakle, duplikati, odnosno fantom birači su ostali, čime je regularnost izbora već dovedena u pitanje, pišu Dnevne novine.

Umjesto da se ovim pitanjem pozabavila nova vlast, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je na čelu Savjeta za kontrolu biračkog spiska, dogodilo se da je glavni krivac postala Državna izborna komisija i njen predsjednik Aleksa Ivanović, jer su kontrolom biračkih spiskova navodno povrijedili privatnost građana. Takvog je mišljenja bila i Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Ivanović, međutim, smatra da je komisija na čijem je čelu postupila u skladu sa nadležnostima, te da vjeruje da će institucije sistema naći način i cijeli proces sprovesti do kraja.

“Što se tiče duplih državljanstava, DIK je upoznala Ministarstvo unutrašnjih poslova sa onim što je provjeravala Međutim, to nije ništa novo. To je DIK saznala prethodno od NVO sektora koji je došao sa tim informacijama za provjeru. A evo sad saznajemo i da je MUP usvojio tu informaciju i da se u skladu sa zakonskim obavezama, okvirima i ovlašćenjima bavi time. Lično bih volio da državne institucije u skladu sa svojim ovlašćenjima istraju na rješavanju ovog pravnog i političkog pitanja, da imaju podršku političkih lidera i da se dođe do rješenja koje, svjestan sam, nije lako naći. Ali da se dođe do rješenja bez kalkulacija i bilo kakvih razmišljanja osim onih koji treba da dovedu do jačanja povjerenja u izborni sistem, vladavine prava i demokratskih osnova”, kazao je Ivanović u razgovoru za dnevni list Dan.

Prva sa podacima o fantom biračima, i to provjerenim, izašla je NVO CEMi i njen predsjednik Upravnog odbora Zlatko Vujović, koji je još u martu saopštio da je u birački spisak Herceg Novog upisan 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, što predstavlja više od deset odsto biračkog tijela te opštine. CEMI je podatke do kojih je došao predao Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali opet, nikom ništa.

Aktuelna većina u Crnoj Gori, podsjetimo, 30 godina je bez prekida kritikovala tadašnju vlast upravo zbog biračkih spiskova, tvrdeći da je veliki broj duplih birača. Sada ćute. Ne traže nikakvo “čišćenje”, odnosno pokušavaju da biračke spiskove očiste od manjina, kroz izmjene Zakona o registra prebivališta i boravišta, kao i da izmjenom odluke o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom napune Crnu Goru glasačima iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pritom, Ministarstvo unutrašnjih poslova ne spori da ima ljudi sa dvojnim državljanstvom, pa najavljuju da će ponuditi građanima da biraju!

Sagovornici Dnevnih novina koji su, zasad, željeli da ostanu anonimni, ističu da je priča o izbora državljanstva smijurija, jer onaj ko ima dvojno državljanstvo ne može da bira, zato što po sili zakona gubi crnogorsko.

“Prema tome, sve je ovo farsa, ali sa dalekosežnim posljedicama ukoliko se crnogorska opozicija, kao i suverenističko biračko tijelo, ozbiljno ne pozabavi ovim problemom,podnese krivične prijave, alarmira kompletnu međunarodnu zajednicu… Jer, ako je u Herceg Novom od 2.000 do 2.700 duplih birača, koliko ih je u ostalim opštinama? Koliko ih je na Primorju, u Podgorici? Vjerovatno na desetine hiljada. Prema podacima koji su ranije zvanično saopšteni od MUP-a Srbije, u periodu od juna 2006. do kraja 2008. godine čak 35.000 građana Crne Gore je nezakonito steklo državljanstvo Srbije. Gdje su oni danas, jesu li izbrisani iz njihovog biračkog spiska ili su i dalje upisani? Je li tih 35.000 izgubilo crnogorsko državljanstvo? Dakle, toliko je pitanja kojasu otvorena upravo preko podataka o duplim biračima koje su otkrili CEMI, Državna izborna komisija, na koje su ukazivale i neke druge NVO”, kažu sagovornici Dnevnih novina.

Prema njihovom mišljenju, kompromitacija biračkog spiska u Crnoj Gori odgovora Srbiji, što, kako kažu, potvrđuje i podatak da je za provjera ko je sve upisan u birački spisak te države a građanin je Crne Gore bilo dovoljno upisati matični broj, a sada se traži i lična karta.

Da li će na najnovija dešavanja koja će se dramatično odraziti na rezultat izbora u Herceg Novom reagovati Evropska komisija? Nakon podataka koje je takođe saopštio CEMI da je u Nikšiću bilo oko hiljadu duplih birača, portparol EK Ana Pisonero je saopštila da “Evropska komisija pažljivo prati politička dešavanja nakon lokalnih izbora u Nikšiću održanih 14. marta i očekuje da sve nepravilnosti budu istražene i procesuirane”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije