Connect with us

Politika

JOANIKIJE: Crkva nikome ne nameće kadrove, Đukanović koristi retoriku NDH

Published

on

Nezahvalno je govoriti o imenu novog mitropolita: Joanikije i Amfilohije - Foto: RTCG

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Joanikije izjavio je da su potpuno neosnovane tvrdnje da Crkva novoj crnogorskoj vladi nameće svoje ili bilo čije kadrove, navodeći i da je na izborima pobjedio narod, a da su sveštena lica toj pobjedi donekle doprinijela.

“Svakom normalnom čovjeku je jasno zašto to ne činimo. Ako mi ne bismo dopustili da nam vlada određuje koga ćemo rukopoložiti u čin sveštenika, onda ne treba ni da se miješamo u vladina kadrovska rješenja”, rekao je Joanikije za današnju Politiku.

Episkop Joanikije je rekao da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “do besvijesti ponavlja davno prevaziđene fraze iz komunističkog vremena o velikoruskom imperijalizmu i velikosprkom nacionalizmu koje u Crnoj Gori niko osim Đukanovića ne vidi”.

“Ne treba zaboraviti da je taj narativ izobilno korišćen kao pokriće za jezive zločine nad pravoslavnim Srbima na području nacističke Nezavisne države Hrvatske u toku Drugog svjetskog rata”, rekao je episkop Joanikije.

Govoreći o predstojećem izboru novog poglavara SPC, on je potvrdio da izborni Sabor počinje 18. februara ove godine, ali nije htio da komentariše da li će on naslijediti mitropolita Amfilohija na tronu mitropolije.

“Poslije izbora patrijarha bilo bi neophodno da se izabere i novi mitropolit crnogorsko-primorski. Ne bi bilo pristojno, niti za Crkvu korisno, naprotiv, da govorimo o imenima potencijalnih kandidata. Za nas je veoma važno da se u slučaju izbora patrijarha i ostalih arhijereja ispoštuje odgovarajući crkveni poredak”, rekao je episkop Joanikije.

1 Comment

1 Komentar

  1. Lola

    06.01.2021. at 18:38

    Pope, mani se politike

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije