Connect with us

Politika

JOANIKIJE: Sadržaj Temeljnog ugovora neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan

Published

on

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan.

U intervjuu Televiziji Vijesti Joanikije je objasnio da se na istovjetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama.

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je da je sa premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kod mnogih je izazvalo nedoumicu to što temeljni ugovor potpisuje patrijarh Porfirije, pošto je pokojni mitropolit Amfilohije za života najavljivao da će on, a ne Beogradska patrijaršija pregovarati.

Upitan zašto on ne možete da potpiše taj ugovor i ko je pregovarao u ime Mitropolije crnogorsko-primorske, a ko u ime države o ovom sporazumu i na koji način, Joanikije je odgovorio:

“Važna je stvar što je taj nacrt Ugovora već spreman. Može biti, pošto još taj proces traje, da će eventualno biti još nekih malih izmjena. Ne može biti više suštinskih, jer smo mi gledali da sve bude u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. To je prosto samo po sebi jasno, kakakv taj ugovor treba da izgleda. Patrijarh srpski Porfirije, on predstavlja SPC i on je prvopozvani da poptiše Ugovor. Naravno, to je stvar Svetog arhijerejskog Sinoda. Sinod odlučuje ko će da potpiše ugovor, ali samo po sebi se razumije da ta obaveza pripada prije svega patrijarhu. Ako partijarh potpusuje i predsjednik Vlade, to je najveći nivo i nama odgovara da bude najveći nivo i sa te strane, što se tiče Ugovora”, rekao je Joanikije za TV Vijesti.

Na pitanje ko je pregovarao oko sadržaja Ugovora, Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je kazao da se dugo pregovaralo.

“Još sa Vladom premijera Lukšića u svoje vrijeme, pregovarali smo, ali ti pregovori nisu urodili plodom i tada je već bio gotov jedan nacrt Ugovora sa naše strane koji je dostavljen Vladi premijera Lukšića, ali nije bilo nikakavog odogovora. Sada smo na nivou Crkve prvo razmatrali to pitanje, a onda i sa predstavnicima Vlade. To već ulazi u završnu fazu i radili smo sve ono što su radile druge vjerske zajednice, sve te pripreme prilikom potpisivanja Ugovora”, istakao je Joanikije i dodao da je sve vrijeme učestvovao u pregovorima.

Pošto su pojedni mediji objavili da će ovim Ugovorom Mitropolija crnogorsko-primorska izgubiti autonomiju koju je stekla u vrijeme mitorpolita Amfilohija, te da će se izgubiti onaj termin Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori koji se pominje u odluci Arhijerejskog sabora 2006. kada je formiran Episkopski savjet u Crnoj Gori, Joanikije je na pitanje da li je to tačno kazao da je Ugovor stvar ponajviše prava, te da se moramo držati pravnih termina.

“Dakle, naša crkva se zove Srpska pravoslavna ckrva, ona jeste pravoslavna crkva, ali njen puni nazov je Srpska pravoslavna crkva. Može biti jedino Ugovor između dvije strane između SPC i države Crne Gore. S druge strane kad se govorilo o auotnomiji, govorilo se samo o onoj autonomiji, izvjesnoj, uslovnoj samostalnosti koju ima svaka od eparhija SPC, ni manje, ni više. Nikakvu posebnu autonomiju nije sticala Mitropolija crnogorsko-primorska, nego je ona dio SPC kao i ostale njene eparhije. Sa ovim ugovorom ne uspostavlja se nikakva nova realnost, niti bilo kakav novi subjekt što se tiče crkvene organizacije, nego samo dvije strane izražavju saglasno međusobodno uvažavanje i to ozvaničavaju”, naglašava Joanikije.

On je kazao da insititucija episkopskih savjeta postoji odvajkada, zvanično ili nezvanično.

“Uvijek je bio običaj da se episkopi neke oblasti sastaju po pojedinim važnim pitanjima i o tome se savjetuju. Episkopski savjet je ustanovljen odlukom Svetog arhijerejskog Sabora, on i dalje postoji. Veći značaj imaju eparhije, jer episkopski savjet nije registrovan na nivou države, a naše eparhije postoje kao pravna lica. Evo Mitropolija crnogorsko-primorska već više od 800 godina, a i Eparhija budimljanko-nikšićka je osnovana prije 800 godina. Nažalost imala je prekide svog života i kontinuiteta, ali je obnovljena i ona čuva to pamćenje kao svetosavska episkopija. Dakle, Episkopski savjet i dalje postoji. Ovaj ugovor neće brisati ništa, ali neće uspostavjati bilo kakve autonomije ili bilo šta novo, nego se samo izražava saglasnost dvije strane da su spremne na saradnju i da uvažavaju jedna drugu i poštuju nadležnosti jedna druge”, istakao je.

 Ključna rješenja koja će osjetiti država i njeni građani i crkva i njeni vjernici, a koja proističu iz ovog ugovora, prema njegovim riječima je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji se odnosi na sve.

“Ugovor ne proizvodi ništa novo i ništa više od onoga što je već propisano Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore. Opet ponavljam, ovim ugovorom se potvrđuje međusobno uvažavanje i poštovanje dvije strane i garantuje se spremnost jedne i druge strnae za saradnju koja se podrazumijeva i koja je potrebna radi života vjenrika i svih građana koji pripadaju istovremeno i državi i crkvi”, kazao je Joanikije.

Istakao je da se o ovom Ugovoru u javnosti mnogo više govori nego što se govorilo o ostalim ugovorima između države Crne Gore i vjerskih zajednica.

“Ko je znao da se priprema Ugovor između Crne Gore i Rimokatoličke crkve, dok to nije bilo objavljeno i dokle taj Ugovor nije bio potpisan? To dvije strane se dogovoraju i kad postignu dogovor, tada potpisuju i tada se to objavljuje” istakao je Joanikije i dodao da je potpuno normalno da će Ugovor biti poznat javnosti tek pošto se potpiše”.

Na pitanje da li zna da li će biti izabran za novog Mitropolita crnogorsko-primorskog, s obzirom na to da administrira Mitrpolijom od početka novembra, Joanikije je kazao da već šesti, sedmi mjesec administrira Mitropolijom crnogorsko-primorskom i da sada razmišlja samo o tome da tu dužnost administratora Mitropolije obavi časno i pošteno, te da je sve ostalo stvar Svetog arhijerejskog Sabora.

“Rado idem u susret toj odluci, jer je na dvije dužnosti vrlo teško biti. Razriješiće se to sve sa Saboru u maju mjesecu. Neka da Bog da sve bude regularno i kako valja i svi ćemo biti spremni da prihvatimo tu odluku”, zaključio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

 Ustoličenje Njegove svetosti Patrijarha u Pećkoj partijaršiji biće 23. maja, a u nastavku će biti zasijedanje Svetog arhijerejskog Sabora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije