Connect with us

Politika

Kad Rusija Vučiću kaže – NIKADA!

Published

on

Rusija je po prvi put jasno poručila da neće dozvoliti normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, niti njihovu integrcaiju u EU ili NATO.

Time je Moskva srpskog predsjednika Aleksandra Vučića stavila pred izbor: ili da pretvori Srbiju u odanog saveznika Rusije i ostane na čelu te balkanske ruske gubernije, ili da se suoči sa neminovnim padom. Na Zapadu, međutim, uporno odbijaju da shvate da u takvoj situaciji Vučić neće i ne može da uvede Srbiju u EU.

Zapad ne shvata poruke

Izgleda da ni na Balkanu, ni na Zapadu, nijesu dobro razumjeli jednu kratku, ali veoma važnu poruku iz Moskve.

Eskobar i Zaharova: Naizmjenični pritisak na Vučića i srpsku vlast

Komentarišući nedavnu izjavu američkog izaslanika Gabrijela Eskobara o tome da treba zaboraviti frazu “Srbija je Kosovo” i zamijeniti je parolom  “Kosovo i Srbija su Evropa”, zvanična predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poručila je kratko i jasno: “NIKADA”.

Ta poruka znači priznanje Rusije da joj apsolutno ne odgovara normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, što bi im otvorilo put ka EU i NATO, kao i da će Rusija uraditi sve da do toga ne dođe.

Poruka je upućena prvenstveno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Njen smisao je apsolutno jasan: dosta smo ulagali u tebe, dobio si jeftin gas, naoružanje, podršku za Kosovo, i sada je došlo vrijeme da se odužiš. Najbolje bi bilo da nam daš ono što je nedavno pomenuo ruski ambasador u Beogradu – vojnu bazu.

Vučić kao mlada djevojka

Rusija se ne libi da Vučića stavlja u poziciju djevojke kojoj momak kaže: poklanjao sam ti cvijeće, kokice, bombonjere, vodio u bioskop i restoran, a sad dolazim kod tebe po konkretne stvari.

Aleksandar Vučić u teškoj situaciji

Tako se Vučić našao u situaciji da mora da bira. Ili da napravi od Srbije vjernog saveznika Rusije, neku vrstu Bjelorusije 2, i da u znak zahvalnosti ostane na čelu te ruske balkanske gubernije. Ili da se suoči sa pokušajima Moskve da ga zamjeni za lojalnijeg i manje probirljivog političara, što, s obzirom na uticaj Rusije u Srbiji, neće biti teško.

Dok bude rješavao tu dilemu, Vučiću je faktički stavljeno do znanja da će od sada poruke iz Moskve stizati za njega – ne od predsjednika Vladimira Putina ili ministra Sergeja Lavrova, već od portparolke Marije Zaharove.

U takvoj situaciji, Vučić će teško moći ili htjeti da nastavi put prema EU, a kamoli NATO. Samo da to još shvate na Zapadu.

Da Rusija ima ozbiljne planove sa Vučićem svjedoči i bilbord koji se ovih dana pojavio u centru Moskve, na zgradi glavne državne propagandne ustanove – “Rusija danas”.

Na njemu je grb Srbije,  muškarac sa dva noža, i natpis na ruskom i srpskom: “Srbijo, znaj, šta god da se desi, pomoći ćemo vam da od njih napravimo pljeskavicu”. Riječi “od njih” se ne odnose samo na Kosovo i druge države regiona, nego očigledno i na Zapad.

R.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije