Connect with us

Politika

Karma u čekaonici

Published

on

piše: Željko Vukmirović

Uhljebnička konstanta ne smije biti narušena. Ni po koju cijenu. Ni za živu glavu. I nema te “oslobodilačke” Vlade koja će biti formirana i ostvarivati svoj učinak pod drugačijim uslovima. Uhljebništvo je primarna referenca. Ostvarivanje boljitka po državu ne živi na toj adresi. Pa čak ni u toj kosmičkoj polarizaciji. Dostupni prostor kretanja nema veze sa interesima Crne Gore.

Zato uhljebi mogu da rade što hoće. Ili da ne rade apsolutno ništa. Bilo koja od važećih opcija u startu podrazumjeva obezbijeđenu zaradu i benefite. I nikakvu odgovornost. Tek se to podrazumjeva.

Nova Vlada je bez dvoumljenja kreirana ucjenama raspoloživih uhljebnika. Stara lica, nema krivca. Svako je škrbnuo ponešto. Širok asortiman, cijene prave sitnice. I niko se ne uzbuđuje zbog bezočnosti, neznanja ili neimanja bilo kakvog kredibiliteta.

Najbolji su ovi iz SNP-a. A i kuća im ga daje. Stasali pod okriljem prosrpskog krila DPS-a, a onda i brižno  odnjegovani u stranci koja je nastala podjelom te prvobitne političke partije, imali su pregršt uzora u uhljebništvu koje nam je određivalo živote i nakon obnovljene nezavisnosti države Crne Gore. Danas, ostvareni jedvacenzusni epilog ih nimalo ne uzbuđuje. I redovno pronalaze prostor da se ugrade u vlast. I da čupkaju benefite.

Demokrate, kao politička stranka odgojena od istih roditelja, samo su podigli uhljebništvo na viši nivo. I nema tog dokaza o njihovom očiglednom diletantizmu koji bih ih posebno uznemirio. Praktično, nirvana uhljebništva.

Ostatke Demokratskog fronta krase, pak, naročiti afiniteti. Obezbjeđenje zarada i ugodnih pozicija su samo obavezujuće nijanse u sjenci praideje o konačnoj kreaciji “srpskog sveta” ozvaničene Vučićevim dolaskom na vlast. Rasprodaja tog projekta omogućila je stvaranje specifičnog soja uhljebnika od običnih sendvičara i galamdžija na mitinzima, preko viđenijih litijaša pa sve do okupljanja nasilnika u formi ekstremističkih grupacija, posebno istaknutih u medijskoj hajci iz Beograda plasiranoj kao “bitka za Nikšić”. Ultimativna preporuka. Uhljebljenje ovog svijeta predstavlja katastrofalni propratni efekat dubinske dominacije ostataka ove političke koalicije koji će još dugo živjeti na državnoj grbači.

Pokret Evropa sad je tek posebna priča. Šminka uhljebništva.

Razrješenje je domenu čekaonice.

Dok se karma dosađuje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije