Connect with us

Politika

Ko je Zorka Kordić, glavni pregovarač sa EU?

Published

on

Kordić (Foto: Vlada Crne Gore)

Zorka Kordić, koja je na današnjoj sjednici Vlade imenovana za glavnog pregovarača sa EU rođena je u Kotoru 1981. godine. Master studije za međunarodne odnose i međunarodnu zaštitu ljudskih prava pohađala je na Italijanskom institutu za međunarodne organizacije SIOI (Società Italiana per l’Organizzazione internazionale) u Rimu.

Četvorogodišnji studij engleskog jezika i književnosti, s italijanskim kao drugim jezikom, završila je 2005. na Filozofskom fakultetu u Nikšiću s prosječnom ocjenom 9,28. Diplome o poznavanju italijanskog jezika na nivou maternjeg stekla je u Rimu 2004. (D.A.L.I. – Diploma avanzato di Lingua italiana “Firenze”) i na Italijanskom institutu za kulturu u Briselu 2016. (CELI C2). Diplomu o poznavanju ruskog jezika na naprednom nivou (TORFL 3) stekla je 2006-2007. godine na Ruskom univerzitetu prijateljstva naroda (РУДН -Российский университет дружбы народов) u Moskvi.

Za generalnog direktora za koordinaciju strategija u Ministarstvu evropskih poslova imenovana je aprila 2017, nakon dvije godine diplomatske službe u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji na poziciji II sekretara u Kancelariji glavnog pregovarača. Sastavni dio poslova na toj poziciji, pored podrške realizaciji aktivnosti glavnog pregovarača, ogledao se u koordinaciji pozicije Crne Gore s institucijama EU u odnosu na pravnu tekovinu EU u finansijsko-ekonomskim poglavljima, te oblastima infrastrukturnih projekata i zaštite životne sredine, kao i dijalog s diplomatama država članica EU angažovanih u Radnoj grupi za za proširenje EU i zemlje koje pregovaraju za članstvo – COELA.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. Pingback: ZASLUŽNI FUNKCIONER “NEDEMOKRATSKE” VLADE: Kordićeva nagrađena kreditom od 20.000 eura – Portal Luca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije