Povežite se sa nama

Politika

Krivokapić Bajdenu: U Crnoj Gori započeta suštinska demokratizacija društva

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić učestvovao je na poziv američkog predsjednika Džozefa Bajdena na virtuelnom Samitu za demokratiju za koji je rekao da odražava duh savezništva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i da promoviše tri fundamentalne vrijednosti svakog demokratskog društva: borbu protiv diktatora, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava.

– Upravo od ovih vrijednosti zavisi demokratski prosperitet i integracija Crne Gore u Evropsku uniju, koja predstavlja naš strateško spoljnopolitičko opredjeljenje. Zahvalni smo Sjedinjenim Američkim Državama jer nas podržavaju na putu ka tom cilju, i zadovoljni zbog prilike da zajednički multilateralno djelujemo, prije svega kroz savezništvo u NATO, doprinoseći kolektivnoj bezbjednosti – naveo je Krivokapić.

Raduje ga, kako je rekao, što je Crna Gora, zajedno sa Sjedinjenim Državama, članica Savjeta UN-a za ljudska prava, “i što ćemo biti u prilici da zajednički doprinosimo unapređenju ljudskih prava, i reagujemo na sistemske primjere ugrožavanja istih”.

– Crna Gora je, nakon prve demokratske smjene vlasti, na izborima 30. avgusta prošle godine, napravila značajne iskorake u afirmisanju vrijednosti koje su u fokusu Samita za demokratiju. Nakon višedecenijskih problema sa spornim izbornim procesima, promjenom vlasti, uspostavljen je diskontinuitet u odnosu na lošu praksu i započeta je suštinska demokratizacija društva – naveo je Krivokapić.

On je saopštio da će, prema procjenama Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, rast crnogorske ekonomije do kraja ove godine biti preko 12 odsto.

– Poput američkog „Bild Bek Beter” programa, već u budžetu za narednu godinu predviđen je program „Evropa sad” koji ima za cilj da, pored fiskalne konsolidacije, značajno podigne minimalnu i prosječnu zaradu u državi, i zaštiti socijalno ugrožene kategorije. Naročito zadovoljstvo predstavlja činjenica da su ovaj program osmislili mladi crnogorski finansijski i ekonomski eksperti, školovani u inostranstvu, sa snažnom reformskom vizijom – istakao je Krivokapić.

Dodao je i da su slobodni i nezavisni mediji, uključujući nevladin sektor, ostaju osnov razvoja i opstanka svakog demokratskog društva.

– Znajući to, ova Vlada je unapređenje slobode medija stavila u vrh svoje agende, uključujući njihovu zaštitu i nesmetan rad, sa posebnim naglaskom na rasvjetljavanje napada na novinare, koji su u vrijeme prethodne vlasti bili učestali. Svi slučajevi takvih napada na predstavnike medija, koji su se desili za vrijeme mandata ove Vlade – razriješeni su. Ukidanje monopola nad Javnim televizijskim servisom građana i njegova depolitizacija takođe predstavljaju jedan od primjera koji idu u prilog našim postignućima – naglasio je Krivokapić.

On se Bajdenu zahvalio na pozivu da učestvuje na Samitu koji, kako je rekao, artikuliše brigu za čitav demokratski svijet i njegove tekovine.

– Uvjeren sam da ćemo, u skorije vrijeme, zajednički prevazići COVID-19 pandemiju, te da ćemo se sljedeće godine vidjeti uživo i predstaviti rezultate rada za koje smo se danas založili – zaključio je Krivokapić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 0 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
BMX
BMX
09.12.2021. 17:55

Jesi li mu rekao da si se fotografisao i bio na zurci sa svojim idolom Nikolom Kavajom, teroristom koji je u SAD kidnapovao avion i zbog toga dugo godina bio na robiji ?
Ili su mozda prenio, da si premijer Vlade jedne drzave, koja, da si se ti pitao, nikad ne bi bila nezavisna , suverena i drzava ?!

Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
09.12.2021. 19:59

Gospodine Bajden,
svaka rijec i svaka poruka koje Vam je rekao sadasnji Predsjenik Vlade Crne Gore je neistinita, i suprotna stvarnosti. Ugusio je demokratiju u Crnoj Gori, njegova Vlada je opljackala Crnu Goru, o ekonomskom napretku nema ni govora, korupcija cvjeta do neslucenih razmjera, ppolitizovao je medije, politizovao Univerzitet, u sistem obrazovanja uveo je haos, u drustvo beznadje i diktaturu na bazi licnih vjerskih osjecanja. Prevare i obmane, razbojnistva i pllacke su postale svakodnevnica, ubistva ili pokusaji ubistva po nacionalnoj osnovi su postali normalni, a batinasi i nasilnici vjersko-politicki profilisani diktiraju izborne procese. Jedina je istina da Vlada CG sa Predsjednikom Krivokapicem sigurno radi na istrebljenju Crnogoraca kao nacije, na potpunom potiranju drzave Crne Gore. On je u potpunosti korumpiran od strane drzave Srbije a uz podrsku mnogobrojnih korumpiranih parlamentaraca i funkcionera Evropske Unije. Gopodine Bajden, srce, pamet i vjera Crnogorskih gradjana usmjereni su puni nade u SAD. Malo je drzava u svijetu koja je imala tako mucenicku istoriju kao Crna Gora. Danas je to iskljucivo zbog otvorene zlocinacke, asimilatorske politike drzave Srbije. I gospodine Bajden, ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Njena Ekselencija Dzudi Rajzing Rajnke otvoreni je neprijatelj Crnogoraca i svih demokratskih procesa u Crnoj Gori. A Crna Gora je vjekovni, dokazani i cvrsti saveznik SAD, bila, ostala i ostace. Mi, nepotkupljivi, neustrasivi i nepokolobljivi gradjani Crne Gore, koja nam je jedino sto imamo, molimo Vas da ne dozvolite da zlotvori kao ovaj Krivokapic i drzave kao Srbija uniste Crnu Goru, sinonim skladnog multietnickog, multivjerskog, slobodarskog i demokratskog zivota gradjana u Evropi.

Sponzor

Najčitanije