Connect with us

Politika

KRIVOKAPIĆ- GRUBIŠIĆ: Prevlaka jedino otvoreno pitanje između Crne Gore i Hrvatske

Published

on

Krivokapić sa Grubišićem (FOTO: Vlada)

Premijer Zdravko Krivokapić razgovarao je danas sa ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem, saopšteno je iz Vlade.

“Kao ključne teme razgovora izdvojile su se pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, izgradnja jadransko-jonske magistrale, kao i stvaranje uslova za zatvaranje jedinog otvorenog pitanja između dvije zemlje – pitanja Prevlake.”

Krivokapić je kazao da je Crna Gora nedvosmisleno okrenuta evropskim integracijama, što je, kako je rekao, potvrđeno nedavno i u Briselu, a na tom putu hrvatsko iskustvo može biti dobar primjer i smjernica za naše dalje korake.

Grubišić je najavio nastavak pružanja pomoći Crnoj Gori na evropskom putu u vidu ekspertize, učešća u tvining projektima i ostalim formama pogodnim za obje zemlje, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o jadransko-jonskoj magistrali, sagovornici su se usaglasili da je njena izgradnja od velikog interesa, ne samo za Crnu Goru i Hrvatsku, već i za čitav region.

Krivokapić je istakao važnost što skorijeg definisanja konačnog plana i projekta, kako bi se njegovoj realizaciji što prije pristupilo.

Ambasador Grubišić je podsjetio  da Hrvatska podržava i unaprjeđenje putne infrastrukture i veze Crne Gore sa Srbijom i regionom uopšte, te što brže povezivanje sa Koridorom 10, što će, između ostalog, uticati povoljno na crnogorski turizam.

Krivokapić i Grubišić usaglasili su se da je neophodno ubrzati prekogranični promet i izrazili uvjerenje da će predstojeća turistička sezona, uprkos i daljem trajanju pandemije kovida-19, a uz nadu u skoru primjenu vakcine, biti znatno uspješnija od prethodne.

Pitanje Prevlake identifikovano je kao jedino otvoreno pitanje između dvije zemlje, a sagovornici su istakli funkcionalnost postojećeg režima i pokazali otvorenost da se ulože napori kako bi se došlo do trajnog rješenja, na obostrano zadovoljstvo, navodi se u saopštenju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije