Connect with us

Politika

KRIVOKAPIĆ: Samo ekspertska Vlada može da vodi demokratsku tranziciju

Published

on

Sporazum koji su potpisala tri lidera kolicija nakon 30.avgusta 2020., garant je da se spoljnopolitički kurs Crne Gore neće mijenjati, a jedino ekspertska Vlada može uspješno da vodi demokratsku tranziciju, poručio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić

Krivokapić je to kazao u Vili Gorica, gdje je ugostio, delegaciju francuskog Senata, na čijem čelu je bila predsjednica Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan, Marta de Sidrak.

„Hvala Vam što iskreno i nesebično otvarate svoja vrata za region i državu Crnu Goru koja geografski, duhovno i kulturološki pripada Evropskoj uniji. Osjećam da je pitanje samo godine i dana kada ćemo normativno, formalno i ekonomski postati dio vašeg sistema. Sporazum koji su potpisala tri lidera kolicija nakon 30.avgusta 2020., garant je da se naš spoljnopolitički kurs neće mijenjati. Smatram da jedino ekspertska Vlada može uspješno da vodi demokratsku tranziciju. Crna Gora je odlučno i nezaustavljivo krenula ka Vama“, rekao je Krivokapić.

Premijer je podsjetio na razgovor sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom od 10. maja, kada je Crna Gora od Francuske čvrsto podržana na putu reformi i evropskih integracija, ali kada je i aktuelna Vlada iskazala potpunu odlučnost da uspješno realizuje sve započete reformske procese i ispuni sve obaveze iz zahtjevne evropske agende, naročito iz poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i bezbjednost.

Krivokapić je francuskoj delegaciji predočio društveno – ekonomsku važnost projekata koje je Francuska agencija za razvoj (AFD) planirala da otpočne u Crnoj Gori, u skladu sa ciljevima održivog razvoja. Takođe je istakao značaj francuskih firmi koje su prisutne u Crnoj Gori, ali je iskazao i nadu da će velike francuske kompanije pronaći interes da svoja iskustva, vještine, znanja i finansijski kapital ulože u Crnu Goru.

“Izuzetno smo zadovoljni aktivnostima kompanije Valgo u uklanjanju jedne od četiri ekološke crne tačke u Crnoj Gori. Nadam se da će odnos između ove firme i države Crne Gore biti dovoljno podsticajan i za druge investitore iz Francuske”, poručio je Krivokapić.

Predsjednica Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan, Marta de Sidrak, istakla je da izbor zemalja regiona koje će ovog puta posjetiti nije slučajan.

“Nesumnjivo evropska vokacija Vaše zemlje i napredak koji postižete na putu evropskih integracija, isključivi su kriterijumi kojima smo se vodili kada smo odlučili da dođemo u Crnu Goru. Prepoznajemo Vašu iskrenu volju da budete istinski dio Evropske unije”, rekla je senatorka.

Senatorka de Sidrak se prisjetila dobrih odnosa koje su dvije države imale u toku prošlog vijeka i iskazala spremnost Francuske da bilateralnu saradnju sa Crnom Gorom i dalje unapređuje.

“Stalo nam je do daljeg razvijanja naših kako diplomatskih, tako i ekonomskih odnosa. Vladavina prava i stabilnost, kako ste sami rekli, preduslov su za građenje zdravih odnosa. Ova posjeta treba da pokaže naš odnos prema Vama i svakako da želimo da promovišemo Francusku i evropske vrijednosti koje poštujete. Uvjeravam Vas da se možete osloniti na Francusku”, poručila je de Sidrak.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije