Connect with us

Politika

LAJČAK SA KRIVOKAPIĆEM: Birati ljude transparentno, lojalne državi ne partijama

Published

on

Lajčak sa Krivokapićem (FOTO: Vlada)

Premijer Zdravko Krivokapić, razgovarao je danas u Vili Gorica sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, kojem je zahvalio je na kontinuiranoj podršci, poručivši da je strateški cilj Crne Gore članstvo u EU, saopšteno je iz Vlade.

„Vidimo svoju budućnost isključivo u EU i preduzećemo sve neophodne korake da opravdamo očekivanja naših građana“, poručio je Krivokapić.

Krivokapić ističe da je Crna Gora posvećena snažnim reformama u oblasti vladavine prava.

„Težimo da tokom 2021. godine naša zemlja dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24. Na ovaj način, stvorili bi se uslovi za intenziviranje reformskih aktivnosti u oblasti vladavine prava, a ujedno dao podstrek za ubrzanje pregovora u svim ostalim pregovaračkim poglavljima pravne tekovine EU“, kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je naglasio da je izvjesno da su potrebne dubinske reforme u pogledu efikasnosti tužilaštva. On je Lajčaka upoznao sa izmjenama tužilačkih zakona koje su pokrenute u parlamentu, istakavši da je kao premijer apelovao na Skupštinu da se prije donošenja svih sistemskih zakona u oblasti vladavine prava, uključujući zakone o tužilaštvu, obavi javna rasprava, kao i konsultacije s ključnim evropskim partnerima-Evropskom komisijom i Venecijanskom komisijom.

Krivokapić je kazao i da obustavljanje krivičnog postupka u slučaju “Koverta” predstavlja dokaz slabosti pravosuđa. Kao problem navodi i slučaj Specijalnog državnog tužioca, koji je, kako je naveo, doveo do toga da Tužilaštvo izgubi renome. Krivokapić je kazao da u Crnoj Gori nisu problem zakoni, već njihovo sprovođenje.

Premijer navodi da je Vlada spremna da se suoči sa svojim najvećim izazovima, ali da su joj potrebni podrška i jasni indikatori za dinamičniji napredak u procesu evropskih integracija.

Lajčak je kazao da mu je drago što nastavlja razgovor iz Brisela s Krivokapićem, poručivši da su Crna Gora i Zapadni Balkan u samom centru pažnje i interesa EU.

„Bez obzira na sve izazove sa kojima se EU trenutno suočava, ostajemo dosljedni politici proširenja EU, a Crna Gora je najnaprednija u tom procesu i treba da zadrži status lidera. Na vas gledamo kao na partnera, jer je vanjskopolitički kurs Crne Gore jasan. Ako istrajete na ovom kursu, možete postati predsjednik Vlade koji će Crnu Goru uvesti u EU“, kazao je Lajčak.

On je poručio da je značajan adut Crne Gore puna usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Ukazao je da prioritet Vlade moraju biti mjerljivi rezultati u poglavljima 23 i 24.

„Ekspertska vlada može donijeti perspektivu i stručnost u ovom procesu. Da bi se to desilo morate preuzeti punu odgovornost da se postojeći zakoni koriste kako bi se osnažila vladavina prava. Država mora ubjedljivije da postupa u slučajevima korupcije“, poručio je Lajčak.

On je kazao i da želi da ohrabri predstavnike Vlade da se pri donošenju svake važne odluke konsultuju sa Evropskom unijom.

„Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti, i treba da ostvari dalji napredak, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa. Ohrabrujemo vas da dosljedno iskoristite ove mehanizme i nadograđujete ono što je već postignuto, u cilju ostvarenja daljih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Imaćete punu ekspertsku pomoć Evropske komisije da se nađu najbolja rješenja i unaprijede propisi“, poručio je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan.

Lajčak je kazao da su Crnoj Gori potrebne stabilne insititucije i stručni ljudi koji se biraju na transparentan način i na osnovu zasluga, koji su lojalni državi, a ne političkim partijama.

Krivokapić je Lajčaka upoznao i sa problemima sa kojima se suočava Crna Gora, a koji su uzrokovani pandemijom COVID-19. On je naveo i da je Vlada pooštrila kontrolu postojećih mjera, kako bi izbjegla totalno zatvaranje Crne Gore, koje bi nanijelo veliku štetu našoj ekonomiji. Krivokapić ističe i da je nedostatak zajedništva problem u borbi protiv koronavirusa.

„Nije vrijeme za nadgornjavanja, već za solidarnost i zajedništvo“, poručio je Krivokapić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije