Connect with us

Politika

LEPOSAVIĆ: Amnestija za Mandića i Kneževića ako budu pravosnažne presude

Published

on

Leposavić (FOTO: RTCG)

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić najavio je mogućnost donošenja zakona o amnestiji ukoliko bi se desila mogućnost da Apelacioni sud potvrdi prvostepene presude za pokušaj terorizma liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Leposavić je to saopštio u emisiji A1 na TV A1, nazivajući suđenje, u dijelu optužbi protiv Mandića i Kneževića, pravnim skandalom, jer su ključni ljudi Tužilaštva nekoliko puta mijenjali iskaze.

“Pošto je to slučaj koji traje, po svim kriterijumima i mjerilima struke i ono što je moja pozicija kao ministra pravde – ne bih smio da komentarišem slučaj. Međutim, nemamo taj luksuz da ne komentarišemo. Mislim da je, od samog početka, barem u onom dijelu u kojem su optuženi politički lideri u zemlji, taj postupak pun stvari koje predstavljaju pravni skandal. Od pojavljivanja lica koje nije dostojno da bude svjedok ili ne da bude jedini svjedok s obzirom na mnoge okolnosti života i rada. Imamo situaciju da svjedoci mijenjaju iskaze pa se govori u jednom momentu i o tajnim dokazima. Ali, hajde da vidimo kakva će biti presuda. Podsjetiću vas da u slučaju presude postoji mogućnost institucionalnog odgovora: skupštinska većina može da razmišlja o usvajanju zakona o amnestiji”, kazao je Leposavić, prenosi Pobjeda.

Ministar pravde je kazao da su prije svega “mislili da u skupštinsku raspravu stave zakon o amnestiji kada su u pitanju građani koji su kažnjavani zbog javnih okupljanja, što je u suštini borba za osnovna ljudska prava”. Dodaje da su u tranzicionim državama moguće amnestije i za druge slučajeve.

“Takvi zakoni su se u slučaju tranzicionih država donosili i u slučaju drugih sudskih odluka”; naveo je Leposavić.

On je kazao da u slučaju za pokušaj terorizma “ohrabruje i upućuje podršku svim nosiocima najodgovornijih funkcija da po zakonu cijene dokaze onako kako to nalaže sudska praksa”, koja je “vrlo izdefinisana u takvim slučajevma”.

“I da se niko ne boji političkog pritiska. Sa strane vlasti ga sigurno nema. Kao pravnik mogu kazati da je taj postupak zreo za ponavljanje. To je moj lični stav i vidjećemo kako će sud da odluči i da to obrazloži. I to je podložno javnosti kao i naš rad”, zaključio je Leposavić.

Vijeće podgoričkog Višeg suda, na čijem je čelu Suzana Mugoša, proglasilo je krivim u procesu za pokušaj terorizma i osudio lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na jedinstvenu kaznu od po pet godina zatvora. Taj slučaj se sada nalazi na razmatranju pred Apelacionim sudom.

Osuđeni su i svi ostali koji su obuhvaćeni optužnicom Specijalnog tužilaštva.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović je osuđen na godinu i po zatvora.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, a njegov zemljak Vladimir Popov na 12 godina zatvora. Njih dvojica nijesu bili dostupni crnogorskom pravosuđu. Državljanin Srbije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina zatvora. Državljanin Srbije Predrag Bogićević osuđen je na sedam godina zatvora. Državljanin Srbije Nemanja Ristić osuđen je na sedam godina zatvora.

Bogićević i Ristić nikada nijesu izručeni i njima se sudilo u odsustvu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije