Connect with us

Politika

LP: Odgoditi vanrednu sjednicu Skupštine do odluke Ustavnog suda

Published

on

Liberalna partija apeluje još jednom da se vanredna sjednica Skupštine Crne Gore zakazana za sjutra odgodi do konačne odluke Ustavnog suda, na osnovu postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, podnijetog od poslanika parlamentarne opozicije.

“Isto tako, apelujemo na Ustavni sud da što hitnije donese odluku o pokrenutom postupku za ocjenu ustavnosti i zakonitosti prijethodne sjednice Skupštine”, navode u saopštenju.

Napominju da Ustav Crne Gore u članu 150, stav 4 navodi da “U toku postupka, Ustavni sud može narediti da se obustavi izvršenje pojedinačnog akta ili radnje koji su preduzeti na osnovu zakona, drugog propisa ili opšteg akta čija se ustavnost ili zakonitost ocjenjuje, ako bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti neotklonjive štetne posljedice.”

“Trenutno parlamentarna većina ima legitimnih 40 poslanika dok opozicija ima isto toliko poslanika, dok se jedan poslanik izgubio u brzopletosti i nesnalaženju parlamentarne većine tokom nelegalne sjednice 28.12.2020. pa u ovom momentu imamo krnji parlament.

Podsjećamo da je Adžić podnio ostavku na mjesto poslanika 28.12.2020. čime mu je, na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika mandat prestao, a Državna izborna komisija, kao jedina nadležna institucija nije verifikovala mandat gospođi Zoronjić.

Shodno Ustavu i članu 83, Skupštinu Crne Gore čini 81 poslanik, a ne 80, pa bi se održavanjem zakazane sjednice 20. januara kršila i ova ustavna odredba”, navode iz LP-a i poručuju da poslanik Andrija Popović “neće učestvovati u radu takve Skupštine pod ovim okolnostima, kada je doveden u pitanje crnogorski pravni poredak, Ustav i zakon, sve do momenta dok Ustavni sud ne donese odluku o ovim spornim pravnim aktima”.

“Apelujemo i da se dvije vanredne sjednice zakazane za sjutra, odgode do 1. marta kada počinje redovno proljećnje zasijedanje Skupštine Crne Gore, a do tada će, vjerujemo, Ustavni sud donijeti odluku koja je obavezna i izvršna i LP će je poštovati”, zaključuju u saopštenju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije