Connect with us

Politika

LUKOVAC: Ambasadori što prije da se vrate u misije

Published

on

Ambasadori koji su u Crnu Goru došli 18. januara treba što prije da se vrate u misije i obavijeste državne i političke činioce u zemljama akreditacije o politici nove vlasti, kako bi se unapređivala saradnja, kazao je nekadašnji diplomata Branko Lukovac.

On je rekao da se konsultacije sa svim šefovima diplomatskih misija po pravilu održavaju veoma rijetko, jednom u par godina, kada je riječ o veoma krupnim promjenama na unutrašnjem političkom planu, ili u oblasti međunarodnih odnosa.

“I traju jedan do dva dana, nakon čega se šefovi misija vraćaju u misije da obavljaju redovne ili novopostavljene zadatke”, kazao je Lukovac agenciji MINA.

Kako je naveo, Crna Gora ima uglavnom malobrojne sastave diplomatskih misija i samo u nekim slučajevima odsutne ambasadore mogu zamijeniti drugi, iskusni diplomatski radnici, kao privremeni otpravnici poslova.

“Iz tog razloga je veoma važno, kao i zbog naglašenog zanimanja drugih država za ono šta rade ili namjeravaju nove vlasti u Crnoj Gori, da se ambasadori što prije vrate u misije i obavijeste državne i političke činioce u državama akreditacije o politici i namjerama nove vlasti, kako bi se nastavila i unapređivala saradnja”, rekao je Lukovac.

Kako je naveo, da su istinski motivi poziva ambasadorima i šefovima diplomatskih misija bile konsultacije, bilo da je riječ o upoznavanju sa programom i prioritetima nove vlade ili nekoj značajnoj spoljno-političkoj inicijativi, te konsultacije bile bi obavljene u jednom ili dva dana.

“Poslije čega bi se vratili na izvršavanje dužnosti radi kojih su postavljeni na te funkcije”, kazao je Lukovac.

On smatra da je osnovni motiv naloga ambasadorima i šefovima misija da doputuju u zemlju namjera Ministarstva i Vlade da se opozove što veći broj ambasadora i tako otvori prostor za slanje kadrova partija koje su sada na vlasti.

“S obzirom na to da još ne mogu saopštiti razloge zbog kojih traže opoziv, koji bi bili prihvatljivi javnosti i predsjedniku države koji odlučuje o opozivu, u Ministarstvu i Vladi se nadaju da će vrijeme učiniti svoje, odnosno uskraćivanje saglasnosti ambasadorima da se vrate, kako bi podstakli podnošenje ostavki i povratak i bez opoziva predsjednika Crne Gore”, naveo je Lukovac.

Odgovarajući na pitanje koliko je problematično to što se ambasadori, među kojima je ambasadorka Crne Gore pri NATO-u, još nijesu vratili u države u kojima obavljaju diplomatsku službu, Lukovac je kazao da prioritet namjeri da se definitivno vrati što više ambasadora zanemaruje obaveze koje imaju šefovi misija i misije.

“I izazivaju ozbiljne sumnje država ili organizacija kod kojih su akreditovani u iskrenost deklarisanih političkih opredjeljenja i u namjere crnogorskih vlasti”, zaključio je Lukovac.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije