Connect with us

Politika

Marko Kovačević: “Vlada bi bila mnogo snažnija da je formirana na izbornoj volji građana”

Published

on

“Saradnju sa Vladom na opštinskom nivou ocjenjuje kao korektnu, ali e funkcioniše jednako dobro sa svim ministarstvima. DF je nezadovoljan ovom Vladom ali je svakako lošiji odnos ove Vlade prema DF-u, nego DF-a prema novoj Vladi. DF je dao ovoj Vladi mogućnost da postoji, a Vlada nije dala DF-u mogućnost da učestvuje u njoj”, ocijenio je gradonačelnik opštine Nikšić Marko Kovačević akutelnu političku situaciju u Crnoj Gori.

U intervjuu za BORBU Kovačević je kazao da u Nikšiću sve funkcioniše kao podmazano jer su se držali izborne volje građana, i ono što je bila njihova volja, prelili u samu vlast. Nikšić zaista predstavlja pozitivan primjer i bilo bi dobro i da je Vlada formirana na istom principu.

 

Prošlo je gotovo 9 mjeseci od izbora u Nikšiću. Možete li nam reći šta su bili vaši prvi koraci kao izvršne vlasti drugog najvećeg grada?

Prvo sa čime smo se susreli bio je požar na deponiji Mislov do. To je bila inicijalna kapisla da zajedno sa Ministarstvom ekologije krenemo u rešavanje problema odlaganja otpada na teritoriji naše opštine. Kao rezultat toga imamo najavljenu izgradnju regionalnog reciklažnog centra za osam opština. Formirana je komisija za pripremu tendera i ako sve bude kako treba polovinom godine bi trebalo da počnu radovi na izgradnji centra. Takođe smo sa Ministarstvom kapitalnih investicija krenuli u projekat sanacije postojeće deponije Mislov do za šta su zainteresovani investitori iz Holandije. Trenutno vršimo potrebna ispitivanja na deponiji i mislim da ćemo i taj problem dugoročno riješiti ove godine.

Vrlo brzo nakon izbora za predsjednika opštine postao sam dio Komisije za investicije u energetski sektor EPCG koja je iznijela priču oko projekta 3000+ i 500+ i kroz koju je pokrenuta inicijativa za formiranje nove ćerke firme EPCG Solar-gradnja. To će donijeti Crnoj Gori oko 500 novih radnih mjesta a od toga Nikšiću nekih 150. Razgovaramo sa više od 15 investitora gdje je u opticaju preko 2000 potencijalnih radnih mjesta.

Zatekavši loše stanje u kasi, samo milion i po evra, za razliku od 2020. i 2019. kada je kasi opštine Nikšić u maju bilo pet i šest miliona evra, krenuli smo u projekat pojačavanja naplate poreza i imali najbolju naplatu u proteklih dvadeset godina. Kao predsjednik opštine imao sam i uspješnu diplomatsku aktivnost jer smo uspostavili saradnju sa Beogradom koja je rezultirala podrškom Srbije za projekte u Nikšiću u vrijednosti od dva miliona evra. Asfaltirali smo dosta ulica u prigradskim naseljima, napravili parking ispred Dječijeg dispanzera i Dnevnog centra za djecu ometenu u razvoju, sa više značajnih donacija pomogli Opštu bolnicu, bolnicu u Brezoviku i Dom zdravlja kao i službu Hitne pomoći i veliki broj osnovnih škola.

U toku je sređivanje kvarta iza kuće Zirojevića u centru grada, povećali smo subvencije za mlijeko, ubrzali završetke već postojećih kapitalnih projekata i brojne projekte priveli uspješno kraju.

Unaprijedili smo kulturni život našeg grada kroz veliki broj kulturnih sadržaja u kojima je svaki građanin mogao pronaći nešto za sebe.

Kakvi će biti budući koraci nove vlasti? Možete li nam navesti šta su prioritetni projekti?

Naša osnovna aktivnost je da svakodnevno razgovaramo sa investitorima koji će otvoriti nova radna mjesta u našem gradu. Nakon toga da obezbjedimo da se što više kapitalnih projekata u našem gradu otpočne i realizuje. Trenutno razgovaramo sa preko 15 investitora gdje je u opticaju nekih 2300 radnih mjesta. Trudićemo se najveći broj njih završi u Nikšiću.

Što se kapitalnih projekata tiče situacija u startu nije obećavala ali smo uložili trud da je maksimalno poboljšamo. Predložili smo u kapitalni budžet države brojne projekte koje je Vlada u samom nacrtu budžeta prihvatila do vrijednosti od sedam miliona evra. Amandmanskim djelovanjem prije svega poslaničkog kluba DF-a, čiji sam dio bio, taj iznos je povećan za preko 3,5 miliona evra.

U našem opštinskom budžetu predvidjeli smo preko 4 miliona evra za kapitalne projekte dok smo kroz saradnju sa Beogradom dobili još dva miliona za finansiranje projekata u našem gradu. Tako da ćemo za narednu godinu imati nekih oko 17 miliona evra za kapitalne projekte u našem gradu. Očekujemo da Nikšić bude u toku ove godine veliko gradilište.

 

U Nikšiću sve funkcioniše “kao podmazano” dok vidimo da je drugačija situacija na državnom nivou. Šta je Vaš model za ovako efikasan rad?

Mi smo jednostavno ispoštovali ono što je bila volja građana koji su većinski glasali za promjene. Prelili smo ono što je bila njihova volja u samu vlast i to je bio osnovni princip kojim smo se rukovodili prilikom njenog formiranja. Nikšić tu zaista predstavlja pozitivan primjer i mislim da bi i sama Vlada bila mnogo snažnija i efikasnija da je formirana na istom principu.

 

Kakva je Vaša saradnja sa aktuelnom Vladom sa mjesta predsjednika Opštine, imajući u vidu da stranka/koalicija iz koje dolazite nije u dobrom odnosu sa aktuelnom Vladom?

Saradnju sa Vladom mogu da ocjenim kao korektnu s tim što ne funkcionišemo jednako dobro sa svim ministarstvima. DF nije zadovoljan Vladom ali je svakako lošiji odnos Vlade prema DF-u nego DF-a prema Vladi. Jer DF je dao ovoj Vladi mogućnost da postoji a Vlada i premijer nisu DF-u dali mogućnost da učestvuje u njenom radu. To su neumoljive činjenice i nijedan politički subjekt ne može time da bude zadovoljan. Tako da se ta situacija mora nekako razriješiti jer je postojeće stanje neodrživo. DF je u međuvremenu na lokalnim izborima pokazao da ima stabilnu snagu i podršku građana tako da neće biti nikakvog budućeg formiranja vlasti bez nas.

Primijetili smo da je Nikšić ovih dana zasijao u duhu novogodišnjih i Božićnih praznika. Vlast DPSa nije nikad nalazila za shodno da pored nove godine ukrasi grad i za Božić. Šta je Vas navelo na to?

Prethodnih godina grad je ukrašavan tako da se nije na samim ukrasima moglo prepoznati da osim Nove godine stiže i Božić, koji je najradosniji praznik kod pravoslavnih hrišćana. Ove godine riješili smo to da promjenimo i postavili smo repliku Božićne pećine u kojoj je Hristos rođen na našem Trgu Slobode na dijelu prema Manastirskoj ulici.

Takođe, u susret najradosnijem prazniku trebao je da bude upriličen i Božićni koncert, koji je zbog novih mjera otkazan, a imaćemo izložbu likovnih radova naših najmlađih sugrađana posvećenu Božiću. To su tradicije koje imaju svi ozbiljni gradovi hrišćanske Evrope a Nikšić se ovim novim ruhom i događajima vraća svojim izvorima.

Ponosni na sve ono što Nikšić jeste, ne smijemo ostati zarobljeni samo u revolucionarnoj, komunističkoj simbolici, jer bez obzira koliko je ona značajna ili nije, Nikšić je ipak puno više od toga. Ove godine će televizija Nikšić prvi put prenositi Božićnu liturgiju iz našeg Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, dok će u samom studiju arhijerejski namjesnik nikšićki, otac Slobodan Boban Jokić objašnjavati i komentarisati službu. Rađamo se opet sa praznikom i upoznajemo sebe. Iz toga očekujemo novu snagu i uspjehe za naš grad.

I na kraju, koja je Vaša poruka povodom predstojećih praznika?

Želim svim građanima prije svega sreću i zdravlje. A najviše od svega da im domovi budu ispunjeni ljubavlju prema svojoj porodici i čitavom svijetu. Neka ih radost Hristovog rođenja prati kroz čitavu godinu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije