Connect with us

Politika

Martinović: Demokrate neće podržati ništa što bi podrazumijevalo prekrajanje izborne volje

Published

on

Demokratska Crna Gora ne može i neće podržati ništa što bi podrazumijevalo prekrajanje izborne volje građana izražene 30. avgusta 2020. godine.

Podrška manjinskoj vladi koncipiranoj na način da tu vladu podržava Demokratska partija socijalista (DPS) bila bi izrugivanje sa građanima koji su, izjašnjavajući se svojim glasovima, jasno i nedvosmisleno artikulisali želju da se tridesetogodišnja vlast DPS-a pošalje u prošlost, kazao je u razgovoru za „Dan“ poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

Kako je dodao, postavlja se pitanje čijim bi interesima služio neko ko bi imao ambiciju da takvu vladu podrži.

– Ne samo da podrži, nego i da u njoj figurira, i to kao premijer. Građanima Crne Gore zasigurno ne bi. Voz u kom se nudi besplatna karta ne vodi ka Evropskoj uniji (EU), već pravo u Spuž ili u DPS. To treba da znaju svi građani Crne Gore – istakao je Martinović.Izborni sistem nije unaprijeđen koliko se očekivalo

Lokalni izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju biće održani u nedjelju, 5. decembra, a dopune Zakona o lokalnoj samoupravi prethodno su povučene iz skupštinske procedure zbog toga što koalicija „Crno na bijelo“ nije prihvatila amandmane Socijalističke narodne partije (SNP).

Skupština Crne Gore prvobitno je u načelu usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno je da se lokalni izbori u 16 crnogorskih opština i Golubovcima održe istog dana naredne godine.

Martinović ističe da je tačno da izborni sistem nije unaprijeđen u mjeri kojoj su se uoči izbora nadali.

– Prije svega nisu ispunjena očekivanja u vezi sa objedinjavanjem lokalnih izbora, a ta očekivanja, podsjetiću, nisu samo očekivanja Demokrata, već i naših evropskih partnera. I na tom pitanju se vidjelo koji su subjekti odani onome što je evropski put Crne Gore, a koji imaju u vidu i neke alternative. Ipak, uprkos nerealizovanim, u punoj mjeri, unapređenjima izbornog sistema, optimista sam da ćemo i u opštinama u kojima se 5. decembra održavaju lokalni izbori nastaviti niz uspješnih izbornih rezultata i oslobađanja svih opština u Crnoj Gori okova jedne nesmjenjive vlasti – istakao je Martinović.

On je podsjetio da je Demokratama kao optimalan odgovor na evidentno postojanje političke krize, ispoljene, u prvom redu, u odnosima među konstituentima vlasti, bila prihvatljiva rekonstrukcija Vlade koja je u prethodnom periodu bila na stolu.

– Rekonstrukcija je u jednom trenutku imala podršku 38 poslanika i premijera Zdravka Krivokapića. Kada to nije uspjelo, iskazali smo spremnost da razmotrimo ono što dogovore ostala dva konstituenta trojne koalicije, pod uslovom da taj plan podrazumijeva da izbori budu tek 2024. godine, kao što su svi konstituenti vlasti i obećavali građanima u trenutku njenog izbora, kao i očuvanje izborne volje građana. Za Demokrate riječ tada data građanima i dalje važi i uvijek će važiti, a da li je isti slučaj i sa ostalim subjektima ostaje da se vidi – kazao je Martinović.

Još uvijek nije postignut dogovor među parlamentarnom većinom oko izbora predsjednika Državne izborne komisije (DIK) i članova Tužilačkog savjeta (TS).

Prema Martinovićevim riječima, proces dogovora oko izbora članova Tužilačkog savjeta i predsjednika Državne izborne komisije bio je opterećen potrebama određenih političkih subjekata da mimo principa na kojima je ova vlast uspostavljena biraju stranački TS.

– Prema mom mišljenju, nešto ne štima u ideji da Vlada bude nestranačka, a Tužilački savjet stranački. Ne može se strančarenjem u Tužilačkom savjetu kompenzovati odsustvo stranaka, s izuzetkom jedne, u Vladi Crne Gore. Pogrešno je i vezivati ovaj proces za eventualnu rekonstrukciju Vlade. Taj proces otežava i politička podrška bezbjednosno interesantnim licima i situacija da su brojni pripadnici Uprave policije koji su ranije bili umiješani u razne malverzacije, zbog političke podrške, nagrađeni visokim pozicijama. Na kraju želim da vas informišem da je, prema mojim informacijama, postignut određeni dogovor, ali je jedan subjekt nakon toga odustao – rekao je Martinović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije