Connect with us

Politika

MEDOJEVIĆ: Pinokio otkrio dio hazarderskih aranžmana sa valutnim fjučersima

Published

on

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ne prestaje da napada ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića oko kredita za autoput.

“Pinokio je pokušajem da pojasni špekulacije sa hedžingom otkrio dio špekulativnih mehanizama koje je tajno, ali organizovano dogovarao sa finansijskim špekulantima. Uz određenu proviziju. Idemo redom: Pinokio kaže “Crna Gora je u eurima uplatila 27,79 miliona po osnovu glavnice i kamata”. Nije rekao kome je država uplatila ovaj novac, po kom osnovu i na osnovu koje odluke Vlade i Skupštine? Očigledno da Pinokio nije uplatio ratu EXIM banci, nego nekom trećem subjektu koje je posrednik u ovoj transkaciji”, navodi Medojević.

Pita ko je posrednik kome je država uplatila 27,79 miliona eura.

“Šta je država platila sa 27,79 miliona eura? Da li su to valutni fjučersi koje je država kupila? Ko nam prodaje fjučerse? Po kojoj cijeni? Po kojim uslovima? Pinokio onda nastavlja:“a banke iz hedžing aranžmana državi 37,44 miliona dolara takođe po osnovu glavnice i kamata, što smo mi preusmjerili kineskoj banci.” Evo i odgovora. Banke su posrednici. Država je, dakle, platila 27,79 milina eura bankama, bez odluke Vlade i Skupštine. A onda su banke uplatile 37,4 miliona USD kineskoj EXIM banci. Pinokio želi da povjerujemo da su privatne investicione banke, za naših 27,79 miliona eura ili 32.71 miliona dolara po današnjem kursu ( 1 eur= 1,1772 USD) nama platili 37,4 miliona dolara ili 31,77 miliona eura”, navodi Medojević.

Onda se osvrno na izjavu Spajića koji je kazao da je Crna Gora banci platila 27,79 miliona eura, a onda banke nama uplatile 31,77 miliona eura.

“Ili da su nas privatne banke u istom danu častile 3,98 miliona eura. Zašto bi privatne banke za naših 27,79 miliona eura uplatile nama nazad 31,77 miliona eura. Drugo, važno pitanje: Zašto je Pinokio uplatio EXIM banci 37,49 miliona dolara kada je prispjela rata sa kamatama 33,7 miliona dolara? To je 3,79 miliona dolara više nego što je iznos prve rate”, ističe Medojević

Podsjeća šta je bivši ministar Darko Radunović odgovorio na njegovo poslaničko pitanje-prva rata kredita za izgradnju autoputa Bar-Boljare, koji je zaključen sa kineskom Exim bankom, dospijeva u julu 2021. i iznosiće oko 33,7 miliona dolara.

“Vlada uplaćuje nepoznatim privatnim bankama 27,79 miliona eura (32,71 miliona dolara). Nama onda te banke uplate 37,44 miliona dolara (31,77 miliona eura i časte nas 3,98 miliona, a mi onda uplatimo EXIM banci 3,79 miliona dolara više nego što je ugovorena prva rata sa kamatama. Državu “časte” privatne banke 3,98 miliona eura, a onda država častila EXIM banku 3,79 miliona dolara. Kakva bajka. Samo u svijetu finansijskih mešetara i špekulacija bajka se pretvori u noćnu moru i tragediju. Očigledno je da se radi o špekulativnom kockanju Pinokia sa našim parama”, navodi Medojević.

Neophodno je, kaže, da Odbor za ekonomiju odmah organizuje kontrolno saslušanje i da traži od ministra finansija potpunu dokumentaciju o finansijskim špekulacijama.

“Država ne smije igrati na špekulativnim tržištima sa visoko rizičnim valutnim derivatima. Država mora finansije voditi konzervativno, po zakonu, javno i uz maksimalnu kontrolu svih nadležnih institucija. Ovakve finansijske tajne operacije sa novcem poreskih obveznika su opasne i predstavljaju tempiranu bombu za javne finansije i cjelokupni finansijski sistem. Ovu Vladu treba što prije smijeniti. Posledice ovakvih aranžamana mogu biti pogubne po državu i građane”, zaključio je Medojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije