Connect with us

Politika

MEDOJEVIĆ: Kriva Vlada nije u stanju da radi na važnim projektima zbog sitnih interesa, neznanja i nedostatka vizije

Published

on

Svako ko makar malo prati dešavanja na globalnom planu oko klimatskih promjena, zna da je budućnost u zelenim energijama i da će svaka proizvodnja energije sa neprihvatljivim iznosima emisija CO2 biti skupa i neodrživa. Više će se plaćati kvote, posebno porezi na CO2 nego što je ukupna vrijednost proizvedene energije, smatra predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Zato je, dodaje, predlagao da Crna Gora odmah krene sa ambicioznim planom da bude prva država u svijetu koja će svesti emisije CO2 na nulu do 2030 godine.

“Takav ambiciozni razvojni cilj nije neostvariv, ali je potrebna nacionalna sinergija i zajednički rad i trud. Gašenje TE Pljevlja nije nikakva žrtva, već investicija za novo poglavlje u razvoju i Pljevalja i Crne Gore. Postoji održivo rješenje i za Rudnik Uglja i za očuvanje i povećanje radnih mjesta, i za novu HE, i za cementaru i za pošumljavanje i za elektranu na biomasu, i za podsticaje za proizvodnju hrane, preradu drveta i za elektranu na metan bez iskopavanja uglja itd”, rekao je Medojević.

Tehnologije se danas, navodi, baziraju na karbon neutralnim postupcima. Čitav svijet ide ka novoj ekonomiji zasnovanoj na zelenoj energiji.

“Nažalost, ova Kriva Vlada nije u stanju da strateški promišlja i da radi na ovako važnom i velikom projektu. Sitni interesi, dnevna politika, jeftina demagogija, neznanje, nedostatak vizije, kukavičluk sprječavaju Crnu Goru da iskoristi ovaj istorijski trenutak i sebe vine u svjetske visine kao primjer male, ali hrabre zemlje koja prihvata izazove i nove razvojne šanse i hvata se u koštac sa problemima”, navodi Medojević.

Crna Gora to može, ali nam, kako kaže, treba kompetentna, patriotska, hrabra Vlada sa vizionarskim vođstvom.

“Čitav svijet keće u tu trku, ali mala država kao što je Crna Gora, bez nekih velikih zagađivača i emitera CO2 može brže od drugih da iskoristi sve mogućnosti koje stoje pred njom.

Tehnologije su tu, donacije, jeftini krediti. Samo treba hrabro iskoračiti i iskoristiti šansu. Sad je vrijeme. I svi drugi se bore za istu stvar. Svijet ne čeka. Nacije se spremaju za trku. Mi slavimo Tita i čekićamo petokraku, komunizam, petogodišnje planove i dogovornu ekonomiju. Vraćamo se u 1948, a svijet leti u budućnost”, ističe lider Pokreta za promjene.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije