Connect with us

Politika

MEDOJEVIĆ: Bečić se uživio u ulogu novog Mila Đukanovića, pa svakim danom javno gazi Ustav

Published

on

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić učestvuje u pokaznoj vježbi netaknute DPS policije u društvu šefa tajne službe i direktora policije, a bez prisustva resornog ministra Sergeja Sekulovića, saopštio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Po Ustavu Crne Gore Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku. Predsjednik Skupštine predstavlja Skupštinu, saziva Skupštinu na sjednice i predsjedava im, stara se o primjeni poslovnika Skupštine, raspisuje izbore za predsjednika Crne Gore i vrši druge poslove utvrđene Ustavom, zakonom i poslovnikom Skupštine. Predsjednik Skupštine se izgleda uživio u ulogu novog Mila Đukanovića, pa svakim danom javno manifestuje gaženje ustava i demokratskih i evropkih standarda”, naveo je Medojević.

Predsjednik Skupštine nema ovlašćenja, dodaje, da zloupotrebljava policijske jedinice u cilju lične ili političke promocije.

“Pokazna vježba policije je dio redovnih radnih aktivnosti i organizuje se radi demonstracije stečenih znanja i sposobnosti svojim starješinama i predstavnicima nadležnih državnih organa. Prije svih direktoru policije i ministru unutrašnjih poslova”, navodi Medojević.

Dodaje da na ovakve prezentacije taktičko-tehničke operativne sposobnosti i obučenosti jedinica policije mogu se pozvati i vojni atašei stranih država akreditovanih u Crnoj Gori.

“Ako je neko iz Skupštine morao biti pozvan to je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević jer predsjedava Odborom koji ima direktnu ustavnu nadležnost za civilnu i demokratsku kontrolu službi bezbjednosti i vojske. Predsjednik Skupštine nema”, ocijenio je Medojević.

Bečić, dodaje, već drugi put pokazuje sklonost ka službama bezbjednosti i zloupotrebljava svoja ustavna ovlašćenja.

“Posebno je problematično, što je pored njega pokaznoj vježbi policije, prisustvovao i šef UDBE i komšija predsjednika Skupštine Dejan Vukšić, koji takođe nema nikakve ustavne nadležnosti niti odgovornosti za djelovanje policije. Predsjednik Skupštine, kome su puna usta demokratske i evropske prakse, sve češće javno prezentira praksu koju je decenijama predstavljao Đukanović. Predsjednik Skupštine koga trenutno podržava samo 14 od 81 poslanika ne bi smio sebi da dozvoli luksuz da se ovako tragikomično igra opasne igre kulta ličnosti i manifestuje svoje političke ambicije da nastavi Milovim putem”, smatra lider PzP-a.

Prema njegovim riječima, ovako javno eksponiranje šefa UDBE u društvu predsjednika krnjeg Parlamenta šalje veoma opasnu poruku da se nekultura autokratskog vladanja i jedinstva vlasti Đukanovića proširila i na predstavnike nove vlasti.

“Za ovo naši birači nijesu glasali. Dok armije stranih špijuna i agenata zauzimaju najvažnije državne službe i institucije, advokat narkoklana koji je protivustavno i protivzakonito prošvercovan od strane Krivog premijera za šefa UDBE, vrlo jasno politički djeluje i to u okviru koalicije Krivi – Demokratska Crna Gora. Nažalost, svakim danom ove Krive Vlade Crna Gora je sve dalja od demokratije i vladavine prava i evropskih standarda, a sve bliže pokušaju reinkarnacije političkog mrtvaca DPS-a i režima Mila Đukanovića”, ističe Medojević.

Poručuje i da za to njihovi birači nijesu glasali.

“Zato su izbori jedini demokratski mehanizam da se ova prevara birača i izdaja političkih principa prepusti ponovnoj ocjeni jedinih suverena – građana Crne Gore”, zaključio je Medojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije