Connect with us

Politika

MEDOJEVIĆ: Vlada šalje konfuzne poruke oko važnih razvojnih pitanja

Published

on

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević poručuje da, u vezi jučerašnjeg zaključka koji se tiče istekle Integrisane dozvole za rad TE Pljevlja, Vlada Crne Gore šalje konfuzne poruke oko važnih razvojnih pitanja.

Ističe da snažno podržava samostalnost i nezavisnost Agencije za zaštitu životne sredine kao i rad državnih službenika u skladu sa Zakonom i Etičkim kodeksom Državnih službenika i namještenika.

“Očekujem da Agencija djeluje i donosi odluke u skladu sa Zakonom i međunarodnim obavezama nezavisno od preporuka koje šalje Vlada ili bilo koji drugi politički organ ili organizacija”, kazao je Medojević.

Nada se da oko ovih fundamentalnih principa postoji saglasnost i podrška svih poslanika Parlamenta Crne Gore, kako vladajuće većine tako i opozicije.

“Pozivam sve aktere javnog života kojima je stalo do vladavine prava: nevladine organizacije, profesionalna udruženja, Privrednu komoru i predstavnike međunarodnih ustanova da podrže naš Parlament i naše nezavisne institucije. Od izuzetne je važnosti za vladavinu prava i Evropske integracije Crne Gore da se odluke i administrativni akti donose po Zakonu pa čak i onda kada takve odluke predstavljaju teškoću za preduzeća u državnom vlasništvu ili predstavljaju ozbiljne izazove za ekonomsko stanje ili energetsku sigurnost Crne Gore”, navodi predsjednik PzP-a.

Prema njegovim riječima, ova zemlja mora da se osposobi da svoje poslove vodi odgovorno i u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama i da pod tim uslovima ostvaruje ekonomski razvoj, zapošljavanje i energetsku sigurnost i sve druge okolnosti koje su nam svima važne.

“Potpuno je jasno da bi eventualna odluka Agencije za zaštitu životne sredine da prihvati ovakvu preporuku Vlade i omogući rad elektrane kojoj je Integrisana dozvola istekla bila akt nedozvoljene državne pomoći i kršenja prava konkurencije. To bi iziskivalo da Agencija za kontrolu državne pomoći i regulatorna agencija za energetiku reaguju i ponište takav akt. Shodno tome, ovakvo ponašanje Agencije ne bi bilo dovoljno da omogući dalji rad TE Pljevlja. Ako bi i ove agencije odustale od svojih obaveza, to bi dovelo do potpunog urušavanja pravnog poretka i vladavine prava u Crnoj Gori a to ovaj Parlament ne bi smio da dozvoli”, naglasio je Medojević.

S druge strane, kako dodaje, svi smo svjesni potrebe da TE Pljevlja nastavi da radi najmanje onoliko vremena koliko je potrebno da se izgradnjom drugih, čistijih energetskih objekata osigura sigurnost snadbjevanja i nezavisnost Crne Gore.

“Pozivamo Ministarstvo Kapitalnih investicija da pokrene postupak izmjena Ugovora sa Energetskom Zajednicom na uredan način i da se u tom smislu obrati ostalim potpisnicama tog Ugovora. Ovo se mora uraditi najhitnije i bez ikakvog odlaganja. Pozivam Elektroprivredu Crne Gore do odmah objavi stanje više sile i vanrednu situaciju u kojoj je ugrožena sigurnost snadbjevanja električnom energijom i da u okviru svojih nadležnosti o tome obavjesti Vladu i Parlament radi preduzimanja daljih mjera”, navodi Medojević.

Poziva nadležne organe da identifikuju i kazne odgovorne koji su doveli do ovakvog stanja.

“Ja izražavam najveću zabrinutost za život i zdravlje ljudi, maših građana, koji će biti izloženi napovoljnim uticajima na zdravlje i životnu sredinu usled eventualnog produžetka rada TE Pljevlja. Nadam se da u ovome imam nepodjeljenu podršku svih članova Parlamenta. Pozivam Elektroprivredu Crne Gore i druge organe i organizacije koji su u prilici da učine sve što je razumno moguće da se uticaj na zdravlja umanji i da se preduprede loše posledice povezane sa širenjem korona virusa u okolnostima zagađenog vazduha”, ističe predsjednik PzP-a.

Medojević smatra da je potrebno da Parlament Crne Gore izrazi jasnu podršku izvršavanja ciljeva navedenih u Sofijskoj Deklaraciji koju je Crna Gora potpisala prošle godine.

“Shodno mojim prethodnim obraćanjima, izjavama i pitanjima moram da kažem da zvaničnici Elektroprivrede nijesu bili u stanju da ni meni ni javnosti predoče garancije i dokaze da će ugovorena ‘ekološka rekonstrukcija’ ikada usaglasiti TE Pljevlja sa propisima o emisijama. Zaključujem, dakle, da takve garancije nema”, rekao je Medojević.

Takođe, zahtijeva da Elektroprivreda odmah pokrene postupak i raskine Ugovor o ekološkoj rekonstrukciji i preduprijedi svaku štetu koja bi mogla nastati za imovinu Crne Gore i ostalih akcionara u toj firmi.

“Ovaj problem neće nestati sam od sebe. Posebno je važno upozoriti da bi neoprezan i improvizatorski ulazak u spor sa EU, zbog toga što mi kršimo obaveze, mogao imati nesagledive negativne multiplikativne efekte, na dobijanje donatorskih sredstava, veoma povoljnih investicionih kredita i privlačenje privatnog kapitala u vezi projekata zelene energije. Zašto koljemo vola za kilo mesa?”, zaključio je predsjednik PzP Nebojša Medojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije