Connect with us

Politika

MILJANIĆ: Dozvoljeno seljenje sigurnih glasača iz opštine u opštinu

Published

on

Odlukom Ustavnog suda od 6. novembra 2020. godine ukinut je član Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim se propisuje da građanin mora imati prijavljeno prebivalište najmanje šest mjeseci prije lokalnih izbora.

To je Danu potvrdio državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Miljanić.

“Ova odluka može se posmatrati iz dva ugla. U dijelu pravne argumentacije, ona ima svoje utemeljenje, jer je Zakon o izboru odbornika i poslanika u ovom elementu nadograđivao Ustav i potencijalno dovodio do toga da građani Crne Gore, koji imaju ustavom propisane uslove za biračko pravo, to pravo gube na lokalnom nivou. S druge strane, ovakva odluka je legitimisala ogroman prostor za potencijalne zloupotrebe, čija se suština ogleda u sledećem: seljenjem određenog broja takozvanih sigurnih glasača iz opštine u opštinu, a uzimajući u obzir veličinu naših lokalnih samouprava, može se mijenjati stvarna izborna volja i obesmisliti čitav proces. Ne očekujemo da će promjena zakona, u smislu odluke Ustavnog suda, uticati na predstojeće izbore”, kazao je Miljanić. On je rekao da je MUP u susret izborima u Nikšiću formirao tim koji će usmjeravati i pratiti realizaciju obaveza tog resora koje proizilaze iz izbornih zakona za vrijeme trajanja izbornog procesa.

“Tim čine predstavnici svih organizacionih jedinica MUP-a uključenih u izborni proces i obezbijediće da se sve obaveze, shodno izbornom zakonodavstvu, izvršavaju blagovremeno, u rokovima propisanim zakonom, proaktivno i ažurno. MUP, kao organ nadležan za vođenje biračkog spiska, svakodnevno i u kontinuitetu prati promjene u biračkom spisku broj upisanih, novoupisanih i birača koji su izbrisani iz biračkog spiska. Ukoliko u susret izborima u Nikšiću dođe do naglog porasta broja novoupisanih birača u ovoj lokalnoj jedinici, svakako da će se preduzeti aktivnosti kako bi se provjerile sve činjenice i okolnosti upisa, razmotrila opravdanost tih promjena i spriječio bilo koji vid zloupotrebe u vođenju biračkog spiska”, rekao je Miljanić.

On je saopštio da je upućena inicijativa Upravi policije i da će se uskoro oformiti tim koji će se na preventivnom i operativnom nivou baviti sprečavanjem i otkrivanjem svih nezakonitih radnji povezanih sa lokalnim izborima u Nikšiću, a sve u cilju obezbjeđivanja uslova za slobodne izbore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije