Connect with us

Politika

NAJVIŠE OKUPATORSKOJ CRKVI: Vlada obezbijedila finansijsku podršku za vjerske zajednice, najviše novca za SPC

Published

on

Najviše novca izdvojeno je za Srpsku pravoslavnu crkvu, čak 335.000 eura. Ta navodno vjerska organizacija dobila je više novca od vlade nego sve ostale vjerske zajednice zajedno

Na posljednjoj sjednici, Vlada je donijela odluku o pružanju finansijske pomoći vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, na osnovu koje će biti opredijeljena sredstva iz budžeta za njihovo funkcionisanje.

Najviše novca izdvojeno je za Srpsku pravoslavnu crkvu, čak 335.000 eura (Eparhija budimljansko-nikšićka 135.000 eura, Mitropolija crnogoorsko-primorska 135.000 eura, Manastir Dajbabe 5.000 eura, Zlates 5.000 eura, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska 10.000 eura, Eparhija Mileševska 15.000 eura, DG crkva, manastir 50.000 eura).

Ta navodno vjerska organizacija dobila je više novca od vlade nego sve ostale vjerske zajednice zajedno.

Poslije SPC, iz budžeta će najviše novca biti opredijeljeno za Islamsku zajednicu – 110.000 eura.

Crnogorska pravoslavna crkva dobiće 30.000 eura iz budžeta, a Katolička crkva 20.000 eura.

Na račun Jevrejske zajednice Vlada će uplatiti 10.000 eura, dok će Eparhija Podgoričko-Dukljanska Pravoslavne Crkve Crne Gore dobiti 1.500 eura.

Jehovini svjedoci – hrišćanska vjerska zajednica takođe će iz budžeta dobiti 1.500 eura, kao i Crkva Isusa Hrista Svetaca poslednjih dana, Crkva Hristovog Jevanđelja, Hrišćanska adventistička crkva, Hrišćanski centar „Svetionik“, Jevanđeoska Crkva „Riječ božja“, Hrišćanska zajednica „Mozaik“, Biblijska Hrišćanska Zajednica, Zajednica Jevanđelja Isusa Hrista, Baha´i Vjera i Jevanđeoska crkva Crossroads.

-Konstatovano je da će pružanje finansijske podrške svim vjerskim zajednicama obezbjediti jednaku mogućnost za razvoj duhovnosti i nesmetano vršenje i uživanje vjerskih prava i sloboda- navode iz Vlade.

Dodaju i da značajan broj vjerskih zajednica ima dominantno i humanitarni karakter koji se ogleda i kroz rad i djelovanje ,,narodnih kuhinja“ koje su u ovom periodu bile pod izuzetno velikim opterećenjem i zahtjevima.

1 Comment

1 Komentar

  1. smilja

    24.12.2021. at 08:53

    Leposavić je u Zakon dodao u članu 35 da vjerske zajednice mogu dobijati sredstva iz Budžeta što je neustavno. Poslanici usvajaju zakone a izgleda da ih ne čitaju i analiziraju tako je i ovo prošlo. Tako biva kad nam zakon piše crkveni aktivista, bivši narkoman i sa psiho nasleđem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije