Connect with us

Politika

NAKON KONSULTACIJA: Petoro ambasadora se vratilo u diplomatska predstavništva

Published

on

Ministarstvo vanjskih poslova nije u saznanju da je predsjednik države Milo Đukanović potpisao ukaz o opozivu osam ambasadora, saopšteno je “Vijestima”.

Iz MVP podsjećaju da su prošle sedmice Đukanoviću uputili obrazloženje zahtjeva za opoziv ambasadora, a sve to nakon sastanka u Predsjedništvu na kome su bili ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i vicepremijer Dritan Abazović, na kome je razgovarano o kohabitaciji u sporovođenju spoljne politike države.

Na pitanje u vezi poziva na konsultacije diplomatskih predstavnika Crne Gore, iz MVP su juče u pisanom odgovoru naveli da je “tokom prve faze ambasadorskih konsultacija, u petak, 29. januara, održan sastanak premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa pet karijernih ambasadora: Slavicom Milačić, Anom Vukadinović, Marijom Petrović, Snežanom Radović i Veselinom Šukovićem.

Na sastanku je razgovarano, kako se navodi, o nužnosti profesionalizacije diplomatske mreže, daljem napretku u evropskim integracijama, promociji ekonomske diplomatije, kao i o jačanju bilateralne i multilateralne saradnje u cilju ostvarivanja spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

“Ambasadori su se, nakon održanog sastanka, vratili u zemlje prijema, te nastavili da obavljaju dužnosti”, navodi MVP.

Kada je riječ o sedam ambasadora za koje je pokrenuta procedura opoziva, dodaje se, njima je dat rok do 15. februara da se vrate u Crnu Goru.

To su ambasadori u Kini Darko Pajović, Srbiji Tarzan Milošević, Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić, ambasador pri Svetoj stolici Miodrag Vlahović, ambasadorka u Italiji Sanja Vlahović, u Bosni i Hercegovini Obrad Miša Stanišić i ambasadorka u Njemačkoj Vera Kuliš.

Protiv Kuliš, Vlahovića i Pajovića pokrenut je disciplinski postupak. Pajović se nije odazvao pozivu, Vlahović je kazao da ne može da dođe na konsultacije “jer ga boli uvo”, a nije se odazvala ni Kuliš, rekao je ministar.

Na pitanje ko će zastupati državu u slučaju opozvanih ambasadora i da li će imati diplomatsku štetu od toga, iz Ministarstva navode da “prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, u slučaju odsustva ambasadora iz zemlje prijema, državu predstavlja otpravnik poslova koji je po pravilu, nakon ambasadora, lice sa najvišim diplomatskim zvanjem u ambasadi”.

“Tako smo postupili i u ovom slučaju, što je u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom”, objašnjavaju iz MVP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije