Connect with us

Politika

NAZIRE SE KRAJ KRIZE: Izvjesno da će DF predložiti da se formira nova vlada, a Lekića predložiti za novog premijera

Published

on

Politička kriza uzrokovana prvo nesuglasicama a zatim i oštrijim sukobima u parlamentarnoj većini a posebno na relaciji Skupština – Vlada Zdravka Krivokapića, stavila je sve političke subjekte nove većine na ispit zrelosti. Politički analitičar i pravnik iz Podgorice Vladimir Vukićević smatra da je izvjesno da će Demokratski Front predložiti kolegama iz parlamentarne većine da formiraju novu vladu, a da će lidera DEMOS-a Miodraga Lekića, predložiti za novog premijera.

“Nova vlada je izlazak iz krize, ali takođe može predstavljati osvježenje, ovoga puta suštinsko. Lekić je ime prihvatljivo manje više svima i u ovom slučaju predstavlja sasvim ozbiljno i kompromisno rješenje. Ima veliko iskustvo u diplomatiji i politici uopšte, njegov angažman karakterišu konstruktivne veze sa međunarodnim subjektima – kod kojih je oduvijek uvažen diplomata i političar, ima odlične odnose sa partijama manjinskih naroda… Sem toga, ima i jedna specifičnost koja u ovom trenutku može značiti mnogo: Lekić od ranije ima političkog iskustva sa DF-om a već duže vrijeme je u koaliciji sa Demokratama. I kao takav može značajno doprinijeti pacifikovanju narušenih odnosa između ova dva, trenutno vodeća politička subjekta. Tako da se za ovu ideju DF-a može kazati da je zaista dobro izmjerena i da sadrži kvalitet kompromisa”, kaže Vukićević.

Vukićević napominje da bi sa Lekićem na čelu nove vlade, proces evropskih integracija kao i reformi na unutrašnjem planu, a ova dva procesa su međusobno povezana, bio dodatno osnažen. “Lekić će kao političar od velikog iskustva u diplomatiji, izvjesno donijeti pobošljavanje dijaloga i komunikacije uopšte na relaciji Skupština – Vlada. I ono što je u ovoj situaciji za Crnu Goru najvažnije, Lekić kao premijer donosi – jako potreban politički balans”, tvrdi Vukićević.

On smatra da će u tom slučaju, s obzirom na to da lider Demos-a pripada koaliciji “Mir je naša nacija”, izvjesno doći do kompenzacije sa mjestom predsjednika Skupštine. “Ako lider DEMOS-a postane premijer, a očekivano je da to sa zadovoljstvo prihvate i njegovi koalicioni partneri iz demokrata, onda bi imali situaciju da i prvi čovjek vlade i prvi čovjek Skupštine dolaze iz iste koalicije (“Mir je naša nacija”), pa je realno da tu eventualno dođe do određene ‘kompenzacije’ sa DF-om, odnosno da mjesto prvog čovjeka Skupštine pripadne koaliciji “Za budućnost Crne Gore”: No, najvažnije je da se dođe do izlaska iz političke krize i da u Crnoj Gori konačno zaživi praksa demokratskog razmišljanja nasuprot, narodski rečeno, “vezanosti za fotelje”. Ako je DF spreman da predloži i podrži čovjeka iz druge koalicije, onda je realno očekivati da subjekti koji su sa njim u koaliciji, posebno podrže takav potez, a da Crna Gora konačno izađe iz političek krize”, zaključuje Vukićević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije