Connect with us

Politika

OKRUGLI STO U SKUPŠTINI: Rajnke osudila uticaj spoljnih faktora pred izbore u Nikšiću

Published

on

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke zabrinuta je zbog tenzija koje su posljednjih nedjelja, pred lokalne izbore, prisutni u Nikšiću.

Rajnke je na okruglom stolu “Zaključci i preporuke ENEMO međunarodne posmatračke misije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020: promovisanje sveobuhvatne revizije izbornog zakonodavstva“, poručila da je zabrinuta zbog tenzija koje su prisutne posljednjih nedjelja.

“Napadi na pojedince i institucije motivisani političkim, etničkim motivom su suprotne demokratskim vrijednostima i moraju biti osuđene. Želim da izrazim solidarnost sa muslimanskom manjinom nakon skrnavljenja džamije u Nikšiću”, kazala je Rajnke.

Istakla je da je osuđuje i pokušaje spoljnih faktora da utiču na lokalne izbore. – Građani moraju biti oprezni zbog napora onih koji žele da utiču na crnogorsku demokratiju.

Amabasadorka je kazala da je neophodna saradnja vladajućih stranaka i opozicije kako bi došlo do reforme izbornog sistema te da zahtijeva “žrtvu” sa obje strane.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić kazao je da insistiranje na uslovima za slobodne izbore ostaje prioritet ovog saziva Parlamenta.

“Već su preduzeti konkretni koraci i donijeta odluka o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu. Rok je postavljen za 30. jun, a njegovo ekipiranje članovima se uskoro očekuje”, rekao je Bečić

On je posjetio da su se izborni zakoni s vremena na vrijeme mijenjali, ali je njihova zloupotreba dovela do ambijenta koji je daleko od zadovoljavajućeg i da su nastajale afere čije se pravni epilog ni dan danas ne nazire.

Kazao je da će se Skupština ozbiljno baviti preporukama ENEMO. – Učestali izborni procesi nisu poželjni. Nisu samo skupi u finansijskom smislu već i u smislu opterećenja na građane i zemlju drže u konstantnom predizbornom stanju.

Predsjednik Skupštine je ocijenio da se na taj način dolazi do ekstremne retorike i skretanja udesno.

“Moj raniji predlog je bio da se svi, makar lokalni izbori, održe u jednom danu”, dodao je Bečić

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije