Connect with us

Politika

OPOZICIJA O IMENOVANJU VUKŠIĆA: Nova kompromitacija CG, od Skupštine napravljen cirkus

Published

on

Demokratska partija socijalista (​DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) kritikovale su odluku premijera Zdravka Krivokapića da bez saglasnosti Skupštine imenuje Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Poslanik Demokratske partije socijalista (​DPS) Duško Marković ocijenio je da je imenovanje direktora ANB bez mišljenja Skupštine nova kompromitacija Crne Gore u očima partnera i bezbjednosne zajednice, jer je, kako je naveo, obavezna skupštinska procedura međunarodni standard.

“Pravno nasilje se nastavlja, a sada je imenovanje direktora obavljeno uz direktnu povredu Zakona. Ni samom Vukšiću, bivšem sudiji i advokatu, takav mandat ne može biti temelj za uspješan rad”, napisao je Marković na Tviteru.

Zeković: Krivokapić od Skupštine napravio cirkus

Imenovanjem direktora ANB, ignorisanjem zakonske nadležnosti Skupštine, Zdravko Krivokapić prekršio je Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, a od Skupštine umjesto hrama demokratije napravio cirkus, saopštio je potpredsjednik SDP Bojan Zeković.

“Do sada nezabilježenim kršenjem Zakona o ANB Vlada pokazuje namjeru da funkcioniše mimo svoje ustavne pozicije. Na sceni je, usljed svađe među vladajućom većinom, urušavanje Skupštine, njene ustavne pozicije i zakonskih nadležnosti”, ocijenio je Zeković.

Prema njegovim riječima, začuđujuće je da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić dozvoljava urušavanje digniteta zakonodavnog doma.

“Jaka Skupština koja je snažno kontrolisala Vladu bila je svojevremeno “parlamentarna diktatura”, ali su se njene ustavne i zakonske nadležnosti morale poštovati, dok je sada Krivokapić otvoreno ponižava imenujući šefa ANB bez rasprave u plenumu iako je to izričita zakonska obaveza. Umjesto zaštite pozicije i ugleda Skupštine Crne Gore dio parlamentarne većine pokušava da zaštiti premijera i njegovu želju da ignoriše Skupštinu. Nažalost dozvoljava mu i da je ponižava”, naveo je Zeković.

On je pozvao predsjednika Skupštine da ne dozvoli dalje urušavanje Ustavne pozicije Skupštine i obezbijedi poštovanje njenih zakonskih ovlašćenja koja su jasno propisana
lanom 25 stav 2 i 3 koji obavezuju da se o predlogu za imenovanje šefa ANB mora raspravljati na plenarnoj sjednici.

“Svađa unutar vladajuće većine oko šefa ANB ne smije da dovede do ustavnog i zakonskog poniženja Skupštine. Za DPS je jaka Skupština nekad bila “parlamentarna diktatura” a sada je DF, Demokrate i URA svojim svađama pretvaraju u “parlamentarnu karikaturu”. Predsjednik Skupštine mora zaštititi ustavnu poziciju, dignitet i ugled Skupštine”, poručio je Zeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije