Connect with us

Politika

OSMANI: Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor

Published

on

Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor, jer je to zemlja koja je pod liderstvom predsjednika Mila Đukanovića prošla svoje reforme, priključila se NATO-U i značajno približila članstvu u Evropskoj uniji (EU), rekla je predsjednica Kosova Vljosa Osmani.

Kako navode, Đukanović se danas sastao na marginama samita Brdo-Brioni Procesa u Ljubljani sa Osmani.

Osmani je zahvalila Đukanoviću na prihvaćenoj inicijativi za susret, kao i za jasne stavove tokom današnjeg Samita i konstruktivnu podršku koju je  Crna Gora godinama pružala Kosovu uz uvjerenje da će dvije zemlje iskoristiti mogućnosti koje se otvaraju za jačanje saradnje.

“Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor, jer je to zemlja koja je pod liderstvom Đukanovića prošla svoje reforme, priključila se NATO i značajno približila članstvu u EU”, istakla je Osmani.

Zahvalila je i za ulogu Đukanovića u ostvarivanju saradnje sa Albancima u Crnoj Gori koji su, kako je kazala, važan dio crnogorskog društva.

“Budućnost Kosova vidim u EU, koje želi da gradi partnerske odnose sa svim državama, a Crna Gora je u tom smislu na vrhu liste prijatelja i saveznika”, dodala je Osmani.

Đukanović je zahvalio za visoke ocjene o Crnoj Gori i potvrdio da je saglasan da je vrijeme za intenziviranje bilateralnih odnosa.

“Nemamo otvorenih pitanja ni nerazumijevanja, ali imamo zajedničke ciljeve EU i NATO, ali i zabrinutost za stabilnost regiona”, istakao je Đukanović.

Na toj liniji, istakao je da je svaki dobar primjer dobrosusjedskog odnosa blagotvoran i zato i odnosi Crne Gore i Kosova mogu da budu primjer.

“Odnos prema manjinama i njegovanje tog odnosa izuzetno su važni i kao mostovi saradnje dvije države”, zaključio je Đukanović.

Predsjednik je nakon Samita, kako navode, otputovao u Brisel gdje sjutra u sjedištu NATO-a ima susret sa Generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, a kasnije i radnu večeru sa liderima zemalja Zapadnog Balkana (WB6) na poziv visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Đozepa Borelja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije