Connect with us

Politika

PARK PRIRODE: Platamuni prvo zaštićeno morsko područje

Published

on

Park prirode Platamuni prvo je zaštićeno morsko područje u Crnoj Gori, odlučila je danas Vlada.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, da su Platamuni proglašeni zaštićenim područje prvenstveno zbog vrijednosti biodiverziteta, posebno onih vrsta i staništa koji su značajni za zaštitu.

“Proglašavanje prvih morskih zaštićenih područja je značajno za dalju saradnju na nivou Sredozemlja, imajući u vidu dostupne fondove i podršku za istraživanje morskog biodiverziteta”, rekao je Mitrović.

On je naglasio da je širenje mreže zaštićenih područja, a posebno stavljanje pod zaštitu novih morskih područja, posebno značajno za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

Savjetnica u Direktoratu za zaštitu prirode Ivana Stojanović rekla je da područje Platamuni nalazi u zoni morskog dobra, između zaliva Trašte i rta Platamuni, i da pripada opštini Kotor.

“Ovo predstavlja prvi, veoma važan korak u zaštiti morskog biodiverziteta u našem dijelu Jadrana”, rekla je Stojanović.

Ona je kazala da, nakon proglašenja zaštićenog područja, slijedi i uspostavljanje adekvatnog upravljanja i zaštite tog područja.

Državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam Aleksandar Ašanin kazao je da ovo značajan datum jer prvi put imamo preliminarno planiranje područja mora.

On je kazao da u prostornim planovima, čak ni i Socijalističke Republike Crne Gore, more nije tretirano na način na koji je tretirano kopno.

Ašanin je rekao da će uskoro upoznati javnost sa rezultaim projekta ekosistemskog pristupa planiranju područja mora, čiji je područje Platamuni samo jedan segment.

Državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak rekao je da su na Dan planete Zemlje pokazali da je ekologija jedna od glavnih stubova rada nove Vlada.

“Ovo neće biti područje koje je samo formalno zaštićeno. Ovo područje od prvog dana ima jasno određenog upravljača, biće urađena infrastrukturno snabdijevanje morskog dobra, a bića zaposleni ljudi koji će da brinu o zaštićenim područjima”, rekao je Mrdak.

On je dodao da je zaštita morskog područja značajno iz ugla pristupanja EU i pregovora u poglavlju 27.

“Stavljanje pod zaštitu novih morskih zaštićenih područja, posebno je značajno za proces pristupanja EU”, napisao je premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije