Connect with us

Politika

Perić: Đukanović koristi političke poklone koje mu daje aktuelna vlast

Published

on

Iako njegova partija gubi podršku na lokalnim izborima, iako ima izrazito nizak potencijal za proširenje koalicionog potencijala, parlamentarna većina mu ostavlja prostor za retoričke manevre koje on vješto koristi – istakao je Perić

Izjavom da se od inicijative o glasanju nepovjerenja Vladi odustalo, jer su neke od partija koje su dio tog političkog dogovora tražile dodatno vrijeme, predsjednik Demokratske partije socijalista i države Milo Đukanović direktno unosi nemir u vladajuće strukture i ostavlja dilemu što se zapravo dešavalo prilikom povlačenja prijedloga za smjenu izvršne vlasti – ocijenio je za Pobjedu politički analitičar Srđan Perić.

Ocijenio je da Đukanović koristi političke poklone koje mu, kako je rekao, svjesno ili ne, svojim nesnalaženjem daje aktuelna vlast.

– Iako njegova partija gubi podršku na lokalnim izborima, iako ima izrazito nizak potencijal za proširenje koalicionog potencijala, parlamentarna većina mu ostavlja prostor za retoričke manevre koje on vješto koristi – istakao je Perić.

Jedan od njih je, pojasnio je Perić, upravo izjava da je inicijativa za smjenu Vlade povučena, jer su stranke koje su dio tog političkog dogovora tražile dodatno vrijeme.

– Opet, koliko ima istine u rečenom – vrijeme će pokazati relativno brzo. Kakav će biti rasplet političke situacije? U jedno možemo biti prilično sigurni – on će biti takav da snaži političku klasu, a slabi moć građanina. Postaje sve manje važno kako građanin glasa, a sve relevantnije kako političari kombinuju – kategoričan je Perić.

Podsjetio je i da su u međuvremenu stranke dijela vlasti, Građanski pokret Ura i Socijalistička narodna partija, potpisale memorandum o saradnji sa opozicionom Bošnjačkom strankom, Forcom, Albanskom alternativom i Demokratskom partijom, te istakao da je taj dokument naišao na oštu reakciju značajnog dijela parlamentarne većine.

– Tako su na primjer optužbe koje su se u posljednje vrijeme čule na relaciji Ura – Demokrate eskalirale do nivoa da postaje sve teže da oni imaju harmoničnu saradnju u skorom roku – kazao je naš sagovornik.

Perić smatra i da sami memorandum ne sadrži ništa problematično.

– U svom sadržaju taj dokument zaista nema spornih tačaka, poziva na pomirenje i pun je opštih mjesta koje bi trebalo da u suštini izražavaju spremnost za neki oblik saradnje – kazao je on i dodao da tek treba da se vidi kako će izgledati taj oblik saradnje.

Aktuelna politička scena u Crnoj Gori, ocijenio je, predstavlja neku vrstu zaključane demokratije u kojoj su odluke sve dalje od građana.

– Imamo stanje u kojem onaj ko izuzetno oštro kritikuje Vladu neće glasati za njenu smjenu, u kojem se svi konstituenti vlasti čvrsto obavezuju da neće u koaliciju sa DPS-om, a isti DPS pokušava da predstavi da se zapravo ništa nepovoljno ne dešava po njega, iako ima značajnih indikatora koji govore suprotno – pojasnio je Perić.

Takvo stanje, dodao je, može trajati, ali ne i beskonačno dugo, jer ono, kako je rekao, može pokrenuti političke procese u kojima se mogu profilisati i drugačije postavke.

– To sada izgleda prilično daleko, ali stanje rastakanja političke scene i atrofiranje institucija ne može trajati bez kraja. Onaj ko procijeni da mu takav status quo nanosi najviše štete, najranije će ići u tom pravcu – zaključio je Perić.

1 Comment

1 Komentar

  1. Zekovic Bobo

    25.12.2021. at 14:19

    Kakav galimatijas politickog analiticara kojem ocigledna odbojnost i neprijateljstvo prema Predsjedniku Milu Djukanovicu i DPS, ne moze prikrit da u vladajucoj parlamentarno vecini, sa koalicionim kapacitetom od jednog poslanika vise, a svude dje su na vlasti po opstinama u raspadjucoj prevlasti, caruje neznanje, nesposobnost, prostakluk, bezakonje, korupcija, izdaja gradjana Crne Gore svake vrste. A osobito mu je znacajno ono na kraju. Vrijeme ce pokazati dokle ce se ovako, ali i ono da su gradjani Crne Gore zarobljeni uzasnim politikantstvom i ociglednom korupcijom vladajuce parlamentarne vecine sa koalicionim kapacitetom od 1 poslanika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije