Connect with us

Politika

PICULA ZA PORTAL LUČA: Političke tenzije mogu usporiti Crnu Goru na evropskom putu

Published

on

Tužilačke zakone je potrebno uskladiti preporukama Venecijanske komisije, objašnjava u razgovoru za portal Luča zastupnik u Evropskom parlamentu i stalni izvještilac za Crnu Goru Tonino Picula, dodajući da mišljenje Venecijanske komisije nije obavezno, ali je relevantno i definitivno utiče na proces pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom.

„Svijestan sam da ima političkih grupacija koje nisu zadovoljne svojim trenutnim statusom ili uticajem u vladajućoj koaliciji. Oni se služe političkim diskursom koji negativno djeluje ne samo na koheziju parlamentarne većine, nego mogu u nekom trenutku ozbiljno uticati na ritam pregovaračkog procesa. Volio bih, dakle, da se energija političkih aktera usmjeri na neka druga pitanja, pogotovo ona naznačena u izvještajima Evropske komisije i Parlamenta“, kaže Picula.

Pohvaljen napredak

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta AFET danas su usvojili moj izvještaj o Crnoj Gori, kaže Picula, dodajući da su poslanici pohvalili napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i pozvali vlasti da ubrzaju reforme, posebno u oblasti vladavine prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

„U tom pogledu bih volio da hronično snažna polarizacija unutar Crne Gore, odnosno aktuelne tenzije među političkim suparnicima ne eskaliraju do razine koja može usporiti evropski put zemlje. Treba stalno podsjećati na vrlo visok postotak podrške građana Crne Gore ulasku u EU. To je po mom mišljenju transstranačka činjenica o kojoj svi političari moraju voditi računa. Pogotovo oni koji se glasno pozivaju na zaštitu nacionalnih interesa, dok u isto vrijeme dovode u pitanje očiglednu evropsku perspektivu svoje zemlje“, objašnjava Picula.

Igranje sa granicama je politički neodgovorno

Region su uzdrmale vijesti koje su objavili neki bosansko-hercegovački portali da je premijer Slovenije Janez Janša predao predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu neslužbeni diplomatski dokument, tzv. “non-pejper”, u kom navodno predlaže promjenu granica na zapadnom Balkanu i podjelu BiH na etničkoj osnovi. Picula ističe da svako ko pokušava reciklirati projekte koji uključuju igranje s granicama izražava potpunu političku neodgovornost.

“Nakon što su odbačene štetne ideje o nekakvim razmjenama teritorija na Zapadnom Balkanu, stav EU po pitanju granica na Zapadnom Balkanu je jasan, ali bih ja volio da je takav stav koherentan i oko pitanja daljnjeg proširenja EU na proctor Zapadnog Balkana. Ali to, nažalost, nije tako. Političku je neodgovorno, da ne upotrijebim oštriji izraz, reciklirati projekte koji uključuju igranje s granicama. Evropski parlament snažno podržava proširenje EU na zemlje regije i ima dosljedan stav o ovom pitanju”, kaže Picula.

Ovakve priče o granicama, koje se graniče s zdravom pameti, zaključuje Picula u razgovoru za portal Luča, u pravilu se plasiraju kada se žele zamagliti aktuelni problem ili skrenuti pažnja s afera koje su za neke aktere neugodne.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije