Connect with us

Politika

PKS: Tortura policije ispred Hrama nad učesnicima protesta

Published

on

Foto: Standard

Patriotsko komitski savez traži hitnu istragu nadležnih organa povodom sinoćnjih događaja ispred Hrama u Podgorici, gdje je kako tvrde, policija upotrebila prekomjernu silu prema samo jednoj grupi protestanata.

Navode da je tokom protesta zbog emitovanja filma Borisa Malagurskog, uperenog protiv, kako kažu, crnogorskog naroda, grupa žena brutalno vrijeđana, a mladići koji su se okupili u znak protesta doživjeli, kako tvrde u PKS, torturu od pripadnika policije.

PKS tvrdi da je policija te mladiće zasipali suzavcem i biber sprejom, a onda udarala palicama, čak i u predjelu vrata.

“Dotle su, ratoborni „čuvari“ filma ispred Hrama, potpuno neometani od ikoga, provocirali, posipali žene vodom, psovali i vrijeđali, doprinoseći atmosferi sukoba, u kojima su „deblji kraj“ izvukli crnogorski patriote”, poručuju iz PKS.

Ističu i da pobornici SPC i Demokratskog fronta gubljenje podrške za svoje „srpske svetove“ kompenzuju na način, kako kažu u PKS, provociranja sukoba sa drugom stranom, kako bi državu uvukli u nemire i nesigurnost.

“Dokaz tome je namjera lokalne vlasti u Nikšću da sramni film prikažu danas u 17 sati u pozorištu, uprkos tome što nemaju odobrenje niti uprave niti savjeta koji su jedini nadležni za repertoar u ovom hramu kulture. A sve to rade namjerno, kako bi provocirali reakciju „druge strane“!”, navodi se u saopštenju Patriotsko komitskog saveza.

Crnogorska policija je, do sinoć, kako navode, bila garant stabilnosti zemlje, koja je konfliktne situacije rješavala u interesu mira.

“Međutim, sinoć je granica pređena upotrebom prekomjerne sile prema samo jednoj grupi protestanata, što će uticati na sva buduća ponašanja građana. Ne činjenje i nekažnjavanje onih koji su kidisali na ustavni poredak zemlje, ne sankcionisanje prisustva brojnih naoružanih grupa o kojima se javno ili tajno govori, sila i gaženje zakona u mnogim segmentima života, polako ali sigurno stvaraju lošu klimu u zemlji, gdje svaki incident može uzrokovati nesagledive posljedice. Stoga oni, koji u opisu posla imaju očuvanje ustavnog poretka zemlje, moraju hitno reagovati kako bi očuvali ono najvrjednije-mir i sigurnost građana Crne Gore!”, zaključuje se u saopštenju PKS.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije