Connect with us

Politika

PODGORICA: Počinje To Be Secure Forum

Published

on

Foto: Atlanski savez Crne Gore

To Be Secure (2BS) Forum, koji organizuje Atlantski savez (ASCG) i na kome će učestvovati najviši državni zvaničnici Crne Gore i regiona kao i prestižni stručnjaci, počeće danas u Podgorici.

Iz ASCG kazali su da nastavljaju desetogodišnju tradiciju okupljanja državnika i prestižnih stručnjaka, organizujući dijalog povećen najznačajnijim pitanjima globalne i regionalne bezbjednosti i izazovima.

Kako je saopšteno, na ovogodišnjem 2BS Forumu učestvovaće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Dritan Abzović i ministri vanjskih poslova i odbrane Đorđe Radulović i Olivera Injac.

Navodi se da će specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak takođe učestvovati na 2BS Forumu.

„2BS Forum ponovo će okupiti i najviše državnike iz zemalja regiona. Na Forumu će učestvovati predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Sjeverne Makednonije Stevo Pendarovski, kao i ministri vanjskih poslova i bezbjednosti iz zemalja regiona“, najavili su iz ASCG.

Na Forumu će, kako su naveli, učestvovati i visoki predstavnici međunarodnih organizacija, svjetski poznati eksperti i akademici iz oblasti bezbjednosti i međunarodnih odnosa, kao i ambasadori.

„Na Forumu će biti riječi o tome koji su to ključni izazovi koji očekuju Zapadni Balkan u narednom periodu, kao i budućnost NATO Alijanse. Forum će se osvrnuti na negativne implikacije dezinformacija na bezbjednost zemalja regiona“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će teme panela biti i geopolitička situacija u svijetu nakon COVID-19 pandemije i razvoj američke vanjske politike nakon nedavnih izbora.

„Ove godine 2BS Forum se održava u kombinovanom formatu. Dio participanata će učestvovati onlajn, dok će učesnici iz Crne Gore biti prisutni u Muzičkom Centru Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije