Connect with us

Politika

PREDLOŽENI AMBASADORI: Vućiniću Njujork, Peroviću Tirana

Published

on

Ministarstvo vanjskih poslova MVP čini sve da „osvježi” crnogorsku diplomatsku mrežu sa ciljem da na čelne pozicije u većini ambasada u drugim državama ili pri međunarodnim organizacijama postavi karijerne diplomate, koji treba da čine 30 odsto diplomatske mreže, kao i ljude sa bogatim i biografijama bez ijedne mrlje.

Tako je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović nedavno predsjedniku države Milu Đukanoviću proslijedio predloge za 18 specijalnih izaslanika i ambasadora, od kojih je veći dio prihvatljiv za Đukanovića dok je za dio predloga kazao da će se ponovo morati slati novi predlozi.

Prema saznanjima Dana, izvjesno je da bi novi ambasador Crne Gore u Njujorku mogao biti Vladimir Vučinić, generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti u MVP-u, a da bi novi ambasador u Tirani mogao biti Džemal Perović, dugogodišnji građanski aktivista, porijeklom iz Ulcinja.

Inače, mjesto ambasadora Crne Gore u Republici Albaniji na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Tirani je upražnjeno od novembra 2019. godine kada je sa te pozicije opozvan Dušan Mrdović, zbog prestanka radnog odnosa po sili zakona, odnosno sticanja uslova za penziju.

Kao potencijalni kandidat se spominjao funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Nedžad Drešević, ali taj predlog nikad nije zvanično poslat predsjedniku države niti se o tome konkretnije polemisalo.

Kako saznaje Dan, izvjesno je i da bi specijalni izaslanik u Dubaiju mogla biti Anđela Peković, nekadašnji portparol Demokratske Crne Gore.

Među predlozima MVP-a za ambasadore iz svijeta politike i privatnog sektora, od njih 12 je Andrija Petković, aktuelni predsjednik Skupštine opštine Tivat i to kao kandidat za ambasadora u Zagrebu, dok je Neđeljko Rudović, nekadašnji nezavisni poslanik i bivši funkcioner Građanskog pokreta URA, predložen za ambasadora u Sloveniji, a Želidrag Nikčević za ambasa dora u Srbiji…

Ukoliko predsjednik Đukanović potpiše ukaze, na jesen bi svi oni mogli početi diplomatske misije u državama za koje su imenovani. Ipak, na određenim pozicijama potrebno je da se prođe sva procedura opoziva ambasadora, pa on da i imenovanja i postavljenja novih.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije