Connect with us

Politika

PROGLAS: Crnogorski Muslimani osnivaju svoju partiju

Published

on

Savjet Muslimana Crne Gore objavio je proglas Inicijativnog odbora za formiranje partije crnogorskih Muslimana u kojem najavljuje osnivanje svoje stranke, jer, kako navode, pripadnici njihovog naroda, koji nema druge države sem Crne Gore, nije dovoljno zastupljen u javnom političkom životu naše zemlje.

Proglas, koji je potpisao predsjednik inicijativnog odbora Hazbija Skenderović, prenosimo u cjelosti:

“Podstaknuti činjenicom da je oko 45.000 crnogorskih muslimana, koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani ili Crnogorci islamske vjeroispovjesti, bez adekvatne političke zastupljenosti, osjetili smo da je krajnji momenat da osnujemo političku partiju koja će izvorno predstavljati crnogorske Muslimane i sve ostale građane Crne Gore koji dijele građanske vrijednosti.

Crnogorski Muslimani do sada su uglavnom bili aktivni u građanskim partijama i preko njih pokušavali da ostvare svoja prava. Ipak, u svijetlu posljednjih događanja svjesni smo da postajemo polako građani drugog reda. I u ranijem periodu bili smo nedovoljno zastupljeni u političkom i javnom životu Crne Gore, pa s toga sve više dolazimo u situaciju da nas „teren ne prepoznaje“, a i poslanici državnog parlamenta kada nabrajaju nacionalne manjine često preskoče Muslimane.

Zbog toga i brojnih drugih razloga pokrenuli smo inicijativu za formiranjem partije manjinskog Muslimanskog naroda Crne Gore koja će u prvom redu imati svoj građanski karakter, jer je karakteristika crnogorskih Muslimana upravo ta građanska nota koja nas vjekovima krasi , nota suživota i razumijevanja za druge, te ostvarivanja ravnopravnosti i skladnog života različitih naroda u našoj Crnoj Gori. Ova partija će nastojati da nadomjesti nedostatak adekvatnog predstavljanja Muslimana Crne Gore koji su marginalizovani u ostvarivanju esencijalnih i Ustavom zagarantovanih prava, koja su do sada tražili kroz razne građanske partije, te preko njih uglavnom bezuspješno pokušavali da ih ostvare.

Ova partija će baštiniti Crnu Goru kao jedinu svoju državu, jer izgleda, da su crnogorski Muslimani jedini koji nemaju drugu ili rezervnu državu osim Crne Gore. Mi ne idemo po mišljenja u Beograd, Sarajevo, Zagreb ili Tiranu mi smo srcem i dušom okrenuti samo Cetinju, Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Rumiji, Lovćenu, Hajli, Bjelasici, Prokletijama. Za nas ne postoji druga, a ni bolja država nego li Crna Gora i samo ćemo se za nju boriti.

Vjerujemo da ćemo svojim aktivnostima doprinijeti kvalitetnijem i boljem životu svakog građanina Crne Gore, jer smo svi mi na prostoru Crne Gore djeca samo jednog i jedinog crnogorskog krša.

Pozivamo sve zainteresovane građane koji žele da dijele naše ciljeve da nam se pridruže kontaktom na e-mail adresu: [email protected]

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije