Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Rumunija istinski prijatelj Crne Gore

Published

on

Rumunija je dokazani i istinski prijatelj koji podržava vanjsku politiku Crne Gore u svim njenim aspektima, poručio je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović zahvalivši rumunskom kolegi Bogdanu Aureskuu na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj pomoći te zemlje našem evropskom putu, kao i na jasnoj podršci politici proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih, Radulović je u onlajn razgovoru izrazio nadu da će u narednom periodu politički dijalog i komunikacija na tom planu biti dodatno intenzivirani.

“Ministar Auresku izrazio je zadovoljstvo prijateljskim odnosima dvije zemlje, naglasivši da Crna Gora, kao najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, može računati na podršku njegove zemlje. On je ujedno rekao da je Rumunija, kao čvrst i odan saveznik u okviru NATO, bila posvećena našem cilju da postanemo dio Alijanse, te da je uspjeh na tom putu takođe doprinio većoj stabilnosti i bezbjednosti regiona”, navodi se u saopštenju.

Ministri Auresku i Radulović razgovarali su o učešću u regionalnim inicijativama, stavljajući fokus na kandidature u okviru Savjeta za regionalnu saradnju za period 2022-2024, u svjetlu doprinosa implementaciji evropskih standarda i najboljih praksi u okviru tog tijela, kao i dostizanju vanjsko-političkih ciljeva regiona.

Oni su, kako se dodaje u saopštenju, podvukli značaj saradnje dvije zemlje u okviru političke i projektne dimenzije Centralno-evropske inicijative.

“U kontekstu jačanja ekonomskih odnosa oni su istakli da postoji značajan prostor za njihovo dalje unapređenje, naročito kroz povećanje obima investicija iz Rumunije, te saradnju u oblasti turizma”, dodaje se u saopštenju.

Razgovarajući o bilateralnoj saradnji, Radulović je, kako je saopšteno, posebno pohvalio komunikaciju dvije zemlje u sektoru odbrane, unutrašnjih poslova i pravosuđa, koja se, kako je rekao, ostvaruje kako između resornih ministarstava i institucija, tako i u okviru regionalnih i međunarodnih mehanizama. On je pozdravio nedavno otvaranje Konzulata Crne Gore u Krajovu, na čelu sa počasnim konzulom Jonom Deakoneskuom, uz ocjenu da će time biti dodatno unaprijeđene sve oblasti saradnje.

“U kontekstu pandemije COVID-19, on je izrazio posebnu zahvalnost na podršci Vlade Rumunije zbog dostave vrijedne medicinske zaštitne opreme u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu EU, naglasivši da ovaj čin predstavlja još jedan primjer solidarnosti članica EU sa državama Zapadnog Balkana. U svjetlu izuzetno dobrih odnosa Rumunije i Crne Gore, šef crnogorske diplomatije uputio je poziv ministru Aureskuu da zvanično posjeti Crnu Goru u narednom periodu”, zaključuju iz MVP-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije