Connect with us

Politika

RADUNOVIĆ: Popis sprovesti u novembru ove godine

Published

on

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova ne može i ne smije biti odložen za narednu godinu, već je potrebno da se ulože svi napori da bude održan kako je i dogovoreno na jesen ove godine, i to od 1. do 15. novembra, poručili su iz Demokratskog fronta. Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović kazao je za Dan da je krajnje vrijeme da Vlada pitanju popisa priđe sa maksimalnom odgovornošću, uz ocjenu da aktuelno rukovodstvo Montstata sve čini kako do njega ne bi došlo.

“Ne mogu da vjerujem da je Gordana Radojević u maju 2021. godine i dalje direktor Monstata u Crnoj Gori u kojoj smo mi vlast. Neobjašnjivo. Neprihvatljivo. Zbog toga sam dužan da javnost informišem o činjenicama”, navodi Radunović.

Najprije, ističe, Predlog nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je Vlada u svom planu rada za ovu godinu predložila za četvrti kvartal 2021. godine, treba pomjeriti za drugi kvartal 2021. godine.

“Napominjem i da ako bi se popis stanovništva, domaćinstava i stanova pomjerio za 2022. godinu, on ne bi mogao tada da se sprovede jer je to godina izbora (sprovode se lokalni izbori u 12 opština), a na osnovu standarda Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN), velika istraživanja kao popisi se ne sprovode u godini izbora” rekao je Radunović.

Kako je naglasio, u slučaju da se popis sprovede u godini izbora, rezultti neće biti prihvaćeni od međunarodne zajednice.

“Takođe, ako se popis odloži za 2023. godinu, po EU regulativi, to će biti registarski popis, a to znači da neće biti prikupljanja podataka preko upitnika i da neće biti moguće uključiti „tri pitanja“, što je osnovni cilj bivšeg režima. Shodno navedenim činjenicama, potrebno je da se popis sprovede od 1. do 15. novembra 2021. godine”, kazao je Radunović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije