Connect with us

Integracije

RANKO KRIVOKAPIĆ: EU ne smije žmuriti na regionalni kleronacionalizam

Published

on

Krivokapić kazao da je negiranje naroda najbolje osjetila Crna Gora: Sa sastanka PES-a - Foto: RTCG

Evropska unija (EU) ne smije žmuriti na opasni regionalni kleronacionalizam i istorijski revizionizam čija žrtva postaje antifašizam kao temelj moderne Evrope, a još manje praviti kompromise sa ideologijom koja je zapalila Zapadni Balkan. To je poručio počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i član Predsjedništva Partije evropskih socijalista – PES Ranko Krivokapić na današnjoj sjednici tog tijela.

Tema sjednice bila je  „Bugarska i Sjeverna Makedonija – Političko liderstvo i konstruktivni dijalog moraju prevagnuti“.

Krivokapić je povodom ove teme naglasio da glavni izazov u regionu ostaje saradnja i dobrosusjedski odnosi i da se to manifestuje i u kontekstu pregovaračkog procesa Sjeverne Makedonije, kao i u slučaju drugih država na ovom prostoru.

On je naveo da države i narodi na ovim prostorima su uvijek snažno sarađivali kroz istoriju kada su naspram sebe imali zajedničkog protivnika.

“Danas kada svi imamo zajednički cilj, a to je članstvo u EU, imamo probleme u međusobnoj saradnji i rješavanje uzroka takvoga stanja je ključ napretka regiona i svih država koje ga čine. Danas na Zapadnom Balkanu imamo nacionalizam i velikodržavne aspiracije kojih se neke države još uvijek nijesu odrekle kao modus operandi uređivanja odnosa sa svojim susjedima. U skladu sa tim, imamo i povratak iste retorike negiranja čitavih naroda i njihove kulture. To negiranje je najbolje osjetila Crna Gora, a sa takvom antievropskom i ako hoćete anticivilizacijskom matricom se nastavilo sa istih adresa sa kojih se to činilo ratnih devedesetih godina prošlog vijeka. Kao najbolja ilustracija može poslužiti nedavna izjava premijerke Srbije u kojoj se nasilna aneksija, okupacija i nestanak Crne Gore 1918. tretira kao uzvišen čin koji treba slaviti”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, EU ne smije imati površan i birokratski pristup u sagledavanju odnosa među državama već, kako je rekao, dobro percipirati uzroke i korijene problema i na vrijeme sankcionisati i najmanji nagovještaj vraćanja na politiku koja je ovaj regiona vratila gotovo 100 godina unazad.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije