Connect with us

Politika

NOVI SASTAV: Ranko Krivokapić i Milica Pejanović Đurišić u upravi Atlantskog saveza

Published

on

Na Skupštini Atlantskog saveza Crne Gore, održanoj 25. februara 2021. godine u Podgorici, izabran je novi Upravni odbor u sastavu Milica Pejanović Đurišić, John Allen, Sharyl Cross, Amadeo Watkins, saopšteno je iz te organizacije.

U saopštenju Atlantskog saveza se ističe, da su članovi Upravnog odbora su prominentne ličnosti sa višegodišnjim političkim i ekspertskim iskustvo kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.

Za potpredsjednika Atlantskog saveza Crne Gore izabran je Ranko Krivokapić, bivši predsjednik Skupštine Crne Gore i parlamentarne skupštine OEBS-a, dok na čelu Atlantskog saveza ostaje dosadašnji predsjednik organizacije, Savo Kentera.

– Atlantski savez Crne Gore će nastaviti da bude centar okupljanja oko demokratskih i razvojnih ideja evroatlantizma. Polazeći od posvećenosti regionalnom i globalnom miru i dobrosusjedskim odnosima, Skupština je konstatovala strateški značaj NATO Alijanse za stabilnost cijele evropske i evroatlantske zone, uključujući i region Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, Atlanski savez će uložiti još više napora da kroz sve forme dijaloga unaprijedi razumijevanje i suprotstavi se propagandi protiv Saveza koji je donio mir u Region i odbrambeno-bezbjednosnu sigurnost Crnoj Gori.

Zapadni Balkan pokazuje tendenciju da slabosti novih nedovoljno izgrađenih demokratija stvaraju prostor autokratijama, koje oživljavaju nazadne ideje koje su direktni oponent evroatlantizmu i koje su bile politička platforma ratova i sukoba na ovim prostorima. U tim uslovima je nažalost ponovo aktuelna sintagma o Zapadnom Balkanu kao “ mekom stomaku “ Evrope i evroatlantizma, gdje se kreiraju situacije i odnosi sa namjerom destabilizacije i narušavanja jedinstva kako NATO, tako i EU.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da je generalno došlo do promjene bezbjednosnih izazova u pravcu koji od Saveza zahtijeva veći fokus na političkoj dimenziji, Atlantski savez će intenzivirati svoje učešće u globalnim konsultacijama na temu daljeg prilagođavanja i definisanja nove strategije NATO2030. Na taj način će biti dio traženja globalnog odgovora na pokušaje podrivanja političkih institucija u državama članicama, kao i u suzbijanju radikalizacije i svake vrste ekstremizma, diskrimiacije i netolerancije – ističe se iz Atlantskog saveza.

Tehnološki razvoj i digitalna transformacija, fundamentalno mijenjaju globalni geopolitički pejzaž promjenom upravljačkih struktura, izazovima profesionalnog karaktera i zahtijevima za inovativnim političkim odgovorima. U tom kontekstu, Skupština je zaključila da Atlantski Savez Crne Gore ima potencijale, oslanjajući se i na u saradnju sa partnerima, da se dalje profiliše u pravcu kreiranja sveobuhvatnih analiza političkih, socioekonomskih, ekoloških i bezbjednosnih implikacija novih tehnologija, mapirajući mogućnosti za razvoj inovacionih ekosistema i angažovanje mladih talenata iz Crne Gore, Regiona i šire.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije