Connect with us

Politika

SAŠA MIJOVIĆ, POSLANIČKI KANDIDAT KOALICIJE “MIR JE NAŠA NACIJA”- ZA LUČU: To što sam protiv DPS-a ne znači da sam protiv Crne Gore

Published

on

Mijović

Kako je vrijeme prolazilo uvidio sam da je ideja ostvarivanja “Srpskog sveta” uveliko na djelu, i da stvari izmiču kontroli, upravo zbog ćutanja jednog dijela građana koji se osjećaju Crnogorcima. Procijenio sam da je sada već vrijeme da dam svoj doprinos u sprečavanju ostvarivanja te ideje

Šta vas je motivisalo da svoju NVO uoči prošlogodišnjih izbora priključite Demokratama i da budete na njihovoj poslaničkoj listi? Neki revolt zbog poteza bivše vlasti ili uvjerenje da će politički program Demokrata donijeti boljitak Crnoj Gori?

Ključni razlog ulaska u koaliciju “Mir je naša nacija” je bio rušenje DPS vlasti i spriječavanje rasipanja glasova, a što je bilo i jedan od dobrih poteza uz sve druge okolnosti koje su dovele do smjene vlasti.

Pri odabiru koalicionih partnera smo se vodili time da to budu neke od partija koje su građanskog karaktera, koje ne dovode u pitanje državu Crnu Goru i koje imaju slične programske ciljeve.

– Danas, godinu kasnije, mnoge stvari su se ogolile. Vjerujete li i dalje Demokratama? Kajete li se što ste bili sa njima? 

Naravno da se ne kajem jer je postignuto ono što je bio cilj, a to je promjena vlasti posle 30 godina, vlasti koja je opljačkala i uništila Crnu Goru. I to je krupna stvar iz više razloga. Jedan od njih je i to da su se građani ohrabrili, shvatili da je vlast smjenljiva i da svaku sljedeću koja ne bude radila u njenom interesu smijene.

U politici ne postoji nešto što bi nazvali povjerenjem, postoji saradnja ukoliko za to postoje zajednički interesi, programski i ideološki ciljevi a koji bi trebalo da su u najboljem interesu građana i države.

Svakako da smo mi dva odvojena politička subjekta i da se ne možemo uvijek slagati po svim pitanjima, ali to je normalno. Svaki od subjekata ima svoju autonomnost u odlučivanju i političkom djelovanju što je i bio dio dogovora prilikom ostvarivanja koalicionog sporazuma.

– U nedjelju ste bili na Cetinju i zbog toga doživjeli napade i uvrede srpskih portala. Zašto ste bili na Cetinju?

Ja sam neko ko je izvorni suverenista, član i aktivista nekadašnjeg Liberalnog saveza od 91. godine i kao takav, više puta sam, iako sam dio vladajuće koalicije kritikovao postupke Vlade i nekih njenih članova, čak i tražio smjene nekih od njih koji su svojim postupcima direktno radili protiv države Crne Gore.

Takođe i tražio od nadležnih da razmotre izjavu Adrije Mandića da “već rade na sprovođenju ideje Srpskog sveta” jer u njoj ima elemenata poziva na rušenje ustavnog poretka. Neko vrijeme sam smatrao da ne treba dolivati ulje na vatru i ne reagovati baš na svaku izjavu.

Jedan od razloga je bio da glasači GP “Nova ljevica” i građani ne bi pomislili da se pojavljivanjem na patriotskim skupovima deklarišem kao neko ko podržava DPS, izbjegavao sam ih. Međutim, kako je vrijeme prolazilo uvidio sam da je ideja ostvarivanja “Srpskog sveta” uveliko na djelu, i da stvari izmiču kontroli, upravo zbog ćutanja jednog dijela građana koji se osjećaju Crnogorcima. Procijenio sam da je sada već vrijeme da dam svoj doprinos u sprečavanju ostvarivanja te ideje.

Formiranje Vlade u manastiru, izjave čelnika srpskih partija “Srpsko more” osveštavanje institucija, izjava Stanivukovića i pokušaj potčinjavanja Crne Gore demonstriranjem sile insistiranjem na Joanikijevom ustoličenju na Cetinju, je kap koja je prelila čašu.

 

Bez obzira što ko mislio koji je moj razlog odlaska na skup u Cetinju i ko je sve njemu prisustvovao, moj je bio isključivo odbrana Crne Gore, njene državnosti, crkve, jezika i svega crnogorskog. Na udaru portala koji su naklonjeni srpskom nacionalnom korpusu sam se našao iz jednog prostog razloga. Njihovo shvatanje je da je svako ko je bio protiv DPS-a po automatizmu mora biti Srbin i da je svako ko je za Crnu Goru DPS-ovac.

To što sam bio protiv DPS-a ne znači da sam protiv Crne Gore, niti da sam za DPS. Smatram da je ta pogrešna percepcija jedini razlog tolikih napada, uvreda pa i prijetnji, kojima sam bio izložen prethodnih dana. Čak na nijednu prijetnju nadležni organi nijesu reagovali i istražili, iako su bili upoznati sa njima.

– Hoćete li doći i 5. septembra? Strahujete li za gradjanski mir u Crnoj Gori? 

Nadam se i vjerujem da će razum preovladati i da će se naći rješenje koje će zadovoljiti sve. Ako bude razuma svi mogu biti zadovoljni i neće biti potrebe da se tim povodom dolazi 5. na Cetinje. Ukoliko bude potrebe, naravno da ću biti tog dana na Cetinju. I svuda gdje se brani Crna Gora. Da ne zaboravim – skup na Cetinju 22. 08. 2021. nije bio protiv nikog, već za sve, za Crnu Goru.

– Gdje vidite sebe u budućnosti kada je politička scena u pitanju? 

Na putu na kome sam bio i do sada, slijediću ideološke i programske ciljeve Građanskog pokreta “Nova ljevica”. A to su, odbrana Crne Gore i njene državnosti, poštovanje Ustava Crne Gore, zalaganje za građansku , sekularnu, antifašističku, multietničku i multikulturalnu Crnu Goru, poštovanje ljudskih prava, jednakost, solidarnost, socijalnu pravdu i biću privržen rješavanju socijalnih i egzistencijalnih pitanja građana Crne Gore.

Svi subjekti kojima su ovi ciljevi i ideali bliski i prihvatljivi, konkretno i suštinski, a ne samo deklarativno, mogu biti naši partneri.

1 Comment

1 Komentar

  1. Čile

    26.08.2021. at 21:10

    Tako je. Pokušajte to da objasnite i partijskim kolegama, da nije svako za DPS ako je za CG.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije