Connect with us

Politika

SDP: Vlast da izabere – EU ili DF i Vućić

Published

on

Suštinsko pitanje najavljenih izmjena pravosudnih zakona je da li će nova vlast slijediti upute EU ili će se ponašati po diktatu DF-a i Aleksandra Vučića, ocijenjeno je iz SDP-a.

“Umjesto da podlegne diktatu sa strane nova vlast mora odmah da otvori politički i parlamentarni dijalog sa opozicijom u cilju implementacije Ustavnih odredbi o imenovanjima u pravosudnom sistemu jer je to jedini evropski, demokratski i sistemski način da dođe do nužnih promjena u ovoj oblasti”, saopštio je  generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

Prema njegovim riječima, svaki drugi pristup bi, ne samo zaustavio evropsku integraciju Crne Gore, već bi i dodatno polarizovao političku i društvenu scenu što i jeste glavni cilj poznatih adresa van Crne Gore koji žele njenu destabilizaciju.

SDP poziva vlast da shvati da bez obzira na nivo aktuelnih tenzija svi zajedno moramo raditi na građenju povjerenja. Jedini način za to je dijalog oko svih otvorenih pitanja, a ne jednostrano, brzopotezno i potpuno netransparentno donošenje zakona kojima se dezavuiše Ustav i blokira naš evropski put.

“Najveću odgovornost ima predsjednik Parlamenta koji je najodgovorniji da inicira politički dijalog oko imenovanja u pravosuđu. Neka se sjete da je kvalifikovana većina za imenovanja u pravosuđu bila demokratski iskorak i najviše odgovarala tadašnjoj opoziciji kada je 2013. iniciran ovaj proces pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika SDP i Parlamenta Ranka Krivokapića, koji je na kraju uspješno okončan”, dodao je Vujović.

U tom periodu političke tenzije su takođe bile snažno izražene ali je postojala volja, spremnost i svijest da se kroz dijalog dođe do rješenja. Danas te volje nema već  se nova vlast ponaša jednako kao i DPS, dakle, odbija dijalog i u stvari želi da samo zamijeni kontrolu nad pravosuđem, pa da ono sada suštinski bude servis nove vlasti. Sve je to našim EU partnerima jasno i zato su nedvosmisleno stavili do znanja novoj vlasti da se ne igraju sa ovako ozbiljnim temamač jer će sankcije uslijediti.

“SDP-ov stav oko stanja o pravosuđu je poznat i suštinski se ne razlikuje od stava drugih kolega iz vladajuće većine ali probleme moramo rješavati evropski i dijalogom, a ne revolucionarno i po matrici – što nestabilnija i od EU udaljenija Crna Gora to bolje za naše nalogodavce”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije