Connect with us

Politika

SKUPŠTINA CG Vlast i opozicija različito o odgađanju izbora

Published

on

Održavanjem izbora u jednom danu smanjile bi se tenzije i uštedjeli resursi, smatraju predstavnici vlasti, dok iz opozicije tvrde da parlamentarna većina tim predlogom pokušava da spriječi političku štetu, svjesna da će biti poražena u opštinamana gdje su zakazani izbori

U crnogorskom Parlamentu završena je rasprava o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno je da se lokalni izbori u 16 crnogorskih opština i Golubovcima održe istog dana naredne godine. Poslanici će se o tom aktu izjasniti naknadno.

Dopunama, koje je predložila parlamentarne većina, predviđeno je da se lokalni izbori u 16 crnogorskih opština i Golubovcima održe istog dana naredne godine.

Koprivica: Zakon je u potpunosti u skladu sa Ustavom 

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je, u ime predlagača, kazao da su lokalni izbori u Crnoj Gori vrlo često pretvarani u ratnu arenu, gdje se širila atmosfera straha i konfrontacije. „Oni su za bivšu vlast bili način da se generišu političke tenzije“, rekao je Koprivica, dodajući da su lokalni izbori često predstavljani kao istorijski.

Sve to je, kako je kazao, omogućavalo atmosferu da se građani ucjenjuju, i da postanu „lak plijen“.

Koprivica je istakao da je od uvođenja višestranačja, za tri decenije, Crna Gora konstatno u kampanjama i izbornim tenzijama.

Takvi procesi su, prema njegovim riječima, dovodili do trošenja energije, umjesto da se političari posvete reformama i važnim pitanjima.

„Konstantni izborni procesi onemogućuju vođenje ozbiljnog političkog dijaloga i postizanja konsenzusa“, istakao je Koprivica.

On je kazao da je objedinjavanje izbora način da se ostvari ušteda i resursa i energije. Koprivica kazao je da nema selektivnosti u predloženim izmjenama zakona, jer se objedinjavaju izbori i u opštinama gdje je opozicija na vlasti i tamo gdje lokalnu vlast vrši aktuelna većina.

“Ovaj zakon je u potpunosti u skladu sa Ustavom”, kazao je Koprivica.

Koprivica navodi da dopune Zakona o objedinjavanju izbora u 17 opština su i način da se suzi prostor onima koji žele da ograniče birače.

„Svi koji žele da ograniče birače da vrše na njih protivpravni uticaj sigurno im je teže kada su izbori u 17 ili 22 opštine, nego kada su izbori u jednoj ili dvije opštine“, kazao je Koprivica i podsjetio da je objedinjavanje izbora i očekivanje Brisela od Crne Gore.

„Ovaj zakon znači da se prekida višedecenijska neodgovornost i da se konačno politika do kraj usmjeri na ono što su interesi građana i da služi građanima“, zaključio je Koprivica.

Vučurović: Đukanović mora da ispoštuje ono što kaže Skupština

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kaže da ne vidi ništa epohalno u tome što će se neki izbori odgoditi i objediniti.

To kaže nije problem za DF, jer su uvjereni u pobjedu na većini izbora.

„Predsjednik Crne Gore mora da ispoštuje ono što kaže Skupština i ono što je zakon“, naveo je Vučurović.
Kaže da su za rušenje pravnog sistema najviše zabrinuti oni koji su, kako dodaje, najviše kršili zakon prethodnih godina.

„Oni su se sada najviše zabrinuli da li se ovim odlaganjem ruši pravni poredak Crne Gore“, kazao je Vučurović.

Živković: Vlast unosi političku nesigurnost

Poslanik DPS Danijel Živković kazao je da se odgađanjem izbora u tri opštine pokušava unijeti pravna nesigurnost u sistem, te da se pokušava spriječiti politička šteta za vladajuću većinu u tim opštinama.

„Iza izmjena ovog Zakona krije se politički strah od rezultata u tri opštine“, kazao je Živković.

„Ovim zakonom se pokušava uvesti pravna nesigurnost u pravni sistem Crne Gore“, poručio je Živković i dodao da bi tako svaka naredna većina mogla da odgađa izbore na isti način.

Podsjetio je da je predsjednik države već raspisao izbore u tri opštine, a da su izborne liste već predate.

„Ako ste već sigurni da je izbore potrebno odgoditi zašto se predali izborene liste“, pitao je Živković.

On je naveo, da nakon raspisivanja izbora u tri opštine, ne postoji pravni i politički argument na strani onih koji su predložili taj pravni akt.

„Na Cetinju ćete proći kao bosi po trnju, tako ćete proći i u Mojkovcu i u Petnjici. I vi morate onda da tamponirate politički štetu, ali ne možete to da radite tako što unostite pravnu nesigurnost“, poručio je Živković i dodao da vlast nema političku petlju da uskrati povjerenje Vladi i izađe na vanredne izbore.

„Bojite se povratka proevropskih snaga na vlast“, zaključio je Živković.

Brajović: Povucite zakon, razgovarajmo

Poslanik SD-a Ivan Brajović kazao je da bi dopune zakon trebalo povući. Kazao da je nije istina da je riječ o objedinjavaju izbori, kako i da nije tačno da međunarodna zajednica to podržava.

„Ne govori se ovdje o objedinjavanju izbora, već o izbjegavanju izbornog poraza“, kazao je Brajović. Naveo je i da međunarodna zajednica o tim pitanjima traži širi konsenzus, a ne podršku 41 poslanika.

Pozvao je na razgovore i izgradnju većeg povjerenja. Brajović je kazao i da bi zakon trebalo da se mijenja kroz Odbor za reformu izbornog zakonodavsta.

Lider SD je poručio i da se njegova partija zalaže za objedinjavanje izbora, ali ne na način na koji to predlaže aktuelna većina.

„Uradite pravu stvar povucite ovaj zakon, a onda imamo vremena da razgovaramo o tome koji bi to bio dan za objedinjavanje izbora“, poručio je Brajović i dodao da na ovakav način vlast samo produbljuje nepovjerenje. Kazao je da nema izlaska iz političke krize bez vanrednih izbora.

Radulović: Neću da stalno mislimo o izborima

Poslanik PzP-a Branko Radulović je kazao da u Crnoj Gori još nema demokratije. „Da li smo stvorili slobodne izbore? Ne možemo mi bez vas, a ni vi bez nas. Nema izbornog zakonodavstva bez dvije trećine“, naveo je Radulović.

Kazao je i da nema dogovora o modelu Državne izborne komisije. „Hoću kvote za manje zastupljeni pol, hoću otvorene izborne liste osim za lidere“, naveo je Radulović i dodao da hoće izbore u jednom danu.

„Neću da se krvimo svaki dan da stalno mislimo o izborima“, naveo je Radulović i upozorio na tešku epidemiološku situaciju u Crnoj Gori.

„Da mi ovo treba da odgodimo i objedinimo je nešto što je javni interes. Je li javni interes da ne umiremo, da se ne bijemo“, pitao je Radulović.

Ibrahimović: BS za objedinjavanje izbora, ali ne na ovakav način

Poslanik BS Ervin Ibrahimović je naveo da politička situacija u Crnoj Gori nije dobra i, kako je kazao, poziva na dijalog.

Kaže da su predložene izmjene zakona sporne sa pravne i političke strane, ali i neustavne. Ibrahimović je kazao kako to nije put, te da je bilo potrebno ostvariti inkluzivan dijalog kroz Odbor za izbornu refomu.

„Mislim da predlagač nije ovo trebalo da radi“, poručio je Ibrahimović i pozvao većinu da povuče zakon.

„BS je za objedinjavanje svih izbora, ali ne na ovakav, jednostan način“, naveo je Ibrahović i pozvao da razgovore i dogovor kroz Odbor za izbornu reformu.

Ivanović: Izbori da budu bez tenzija

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović poručio je da je privid nepobjedivosti na izborima prevaziđen. „Ovo što mi tražimo je nešto što se godinama čekalo. Nismo bili u mogućnosti da to obezbijedimo u jednom danu“, naveo je Ivanović.

Podsjeća da je cilj da izbori u 17 lokalnih izbora budu krajem maja naredne godine.

„Sve bi to bilo organizovano u jednom danu i bila bi mogućnost da se ti izbori održavaju bez nekih velikih tenzija“, poručio je Ivanović i dodao da je cilj da se u Crnoj Gori poštuje Ustav i da se u jednom danu izađe na izbore.

Vuksanović Stanković: Pravna hajdučija

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković je poručila građanima da će se izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju održati 5. decembra.

„Zato što su predložene izmjene Zakona, suprotne Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika“, kazala je Vuksanović Stanković.

Kazala je da se vlast boji da izađe na izbore u tri opštine jer će, kako dodaje, izgubiti vlast u te tri opštine.

„Kao što je ova Vlada već pala, tako i ova vlast već odlazi i dolaze evopske snage na čelo Crne Gore, koje će Crnu Goru uvesti u EU“, navela je Vuksanović Stanković i predložene izmjene zakona nazvala pravnom hajdučijom.

Konatar: Objedinjavanje izbora evropski standard

Kako je naveo poslanik GP URA Miloš Konatar objedinjavanje izbora je evropski standard.

„Nadam se da nijedan poslanik ne dovodi u pitanje namjeru da građani CG glasaju na objedinjenim lokalnim izborima“, naveo je Konatar.

Kazao je i da je objedinjavanje lokalnih izbora potrebno kako bi se manje vremena i energije potrošlo u izbornim kampanjama.

„A da svu energiju, znanje i dobre namjere usmjerimo na to kako da građani Crne Gore žive bolje“, poručio je Konatar. Uputio je apel svim poslanicima da podrže predložene izmjene zakona.

Radunović: GP URA ucjenjuje; Konatar: DF ucjenjuje od 4. decembra

Poslanik liste “Crno na bijelo” Srđan Pavićević (CIVIS) kazao je na početku sjednice da je očekivao da se na dnevnom redu nađe izbor članova Tužilačkog savjeta.

“Bez pravde nema slobode, bez toga je sve farsa”, naveo je Pavićević. On je dodao da neće glasati o onim tačkama koje se ne tiču pravde.

„Ovo je farsa ja u njoj neću da učestvujem“, kazao je Pavićević.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da u ovom trenutku na dnevnom redu ne može biti tačka koja nije prošla skupštinsku proceduru.

“Predsjednik Skupštine će staviti tu tačku na dnevni red ako stigne takav predlog od matičnog Odbora. Ne mogu staviti bijeli papir na dnevni red”, naveo je Bečić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da je i za DF glasanje o tužilačkom zakonu bitno pitanje, ali kako dodaje, izvršna vlast je u ovom trenutku bitnija.

„Nemojte da ucjenjujete sa TS, on će biti izabran“, kazao je Radunović. Pozvao prvo da se usvoji zakon o objedinjavanju izbora.

„Ne može pet odsto građana da ucjenjuje cijelu Crnu Goru“, poručio je Radunović.

Poslanik GP URA Miloš Konatar je odgovorio da je DF ucjenjivao sa budžetom i da ucjenjuje od 4. decembra prošle godine.

„Vi nama pričata o ocjenama“ , poručio je Konatar i dodao da GP URA nikoga ne ucjenjuje.

Dnevni red

Na dnevnom redu su i izmjene zakona o unutrašnjim poslovima, kojim se precizira izbor direktora policije, i sporta, kojim se vrše usaglašavanja sa međunarodno obavezujućim konvencijama u oblasti antidopinga.

Poslanici će raspravljati o predlogu Administrativnog odbora kojim se daje odobrenje da se protiv poslanika Petra Ivanovića može pokrenuti krivični postupak.

Poslanici će se izjasniti o predlozima Administrativnog odnora kojim se ne daje odobrenje da se protiv poslanika Dragana Krapovića, Vladana Raičevića, Milana Kneževića, Miluna Zogovića i Zdenke Popović može pokrenuti krivični postupak.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine je predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav povodom događaja na Cetinju.

Poslanici će se izjasniti o interpelacijama za pretresanje pitanja u vođenju politike u oblasti prosvjete, vanjskih poslova i poljoprivrede.

Na dnevnom redu su izbori, imenovanja i razrješenja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije