Connect with us

Politika

SKUPŠTINA IMA KVORUM: Vukićevićeva će učestvovati putem video linka, počeli bez opozicije

Published

on

Skupština će danas ipak održati raspravu o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovjesti i pravnom položaju vjerskih zajednica jer nemaju kvorum.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da su poslanici Maja Vukićević (DF) i Jevto Eraković (DPS), u skladu sa Poslovnikom, podnijeli zahtjev za učešće na Skupštini sa daljine jer im je rješenjem državnog organa ograničena sloboda kretanja.

Na taj način je poslanici Vukićević omogućeno da učestvuje u sjednici i vladajuća večina ima kvorum za zasijedanje i odlučivanje. Trenutno je pauza dok Državna izborna komisija ne ovjeri prestanak mandata poslaniku građanskog pokreta URA Filipu Adžiću.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković upozorio je ranije vladajuću većinu da ne pribjegavaju kršenjima poslovnika i da danas ne održe sjednicu Skupštine.

“Postojeća vladajuća većina nema 41 glas za održavanje sjednice. Po našim saznanjima jednoj od poslanica je izrečena mjera samoizolacije s tim u vezi pozivamo vladajuću većinu da ne pribjegava mjerama kršenja poslovnika”, kazao je novinarima šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković.

Ukoliko bi prekršila rješenje, poslanica koja se nalazi u izolaciji, podliježe krivičnoj odgovornosti. Bez nje vladajuća većina ima samo četrdeset poslanika, što nije dovoljno za kvorum. Opozicija je ranije najavila da neće prisustvovati sjednici.

“Kvorum je potreban za: početak sjednice, usvajanje zapisnika, utvrđivanje dnevnog reda i za odlučivanje. Predsjednik Skupštine otvara sjednicu Skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina ukupnog broja poslanika. Kvorum nije potreban u toku pretresa na sjednici. Kvorum se utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine. Na zahtjev 10 poslanika, utvrđivanje kvoruma vrši se prozivkom poslanika. Predsjednik Skupštine obavještava poslanike koji su poslanici najavili, odnosno opravdali odsustvo, kao i ko je pozvan da prisustvuje sjednici”, precizirano je članom 90 Poslanika Skupštine Crne Gore.

Advertisement

Najčitanije