Connect with us

Politika

Skupština uživo: Opozicija kritikuje avanturističke planove Vlade, DF najavljuje podršku povećanju plata

Published

on

U toku rasprava o setu ekonomskih zakona

U crnogorskom parlamentu u toku je rasprava o setu ekonomskih zakona koje obrazlaže ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da se prethodnih sedmica mogu čuti avanturističko-populistički planovi.

“Kada na sceni imate politike koje se služe demagogijom i populizmom onda je jasno da će ishod svega ponijeti građani na njihovim plećima. Imamo opšti populistički marathon ko će prije dobaciti u svojim idejama do birača i ko će prije uraditi to da se dodvori građanima a da niko ne govori odakle će novac obezbijediti za to”, naveo je Živković.

Dodao je da je logično da građani imaju pravo na očekivanja kada je riječ o povećanju standarda.

“Ključno pitanje koje se postavlja danas je povećanje minimalne zarade sa 250 na 450. Crna Gora je jedina na svijetu koja za vrijeme pandemije korona virusa povećava tako drastično životni standard. Govorim o rizicima koje prijete ekonomiji, a sve zemlje vode računa o tome”, naveo je Živković.

Podsjetio je na prognozu Centralne banke koja je upozorila da se zbog nepredvidivosti situacije ne može govoriti sa sigurnošću o predviđenom ekonomskom rastu.

“Potpuno razumijem potrebu da govorimo o životnom standardu građana. Ali ako se na ovaj plan Evropa sad doda na sve što se planira usvojiti u parlamentu od obeštećenja majkama, dječjem dodatku za svu djecu, povećanju miniminalne penzije, samo me zanima gdje je taj novac”, upitao je ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića ocjenjujući da neće biti novca za sve planove i vlasti i Vlade.

On je kazao da su i predstavnici većine izrazili sumnje u realnost plana Evropa sad.

“Volio bih da ustanete i kažete ova Vlada garantuje stabilnost, mi snosimo odgovornost za sve. Nemate nove prihode a ostvarujete rashode”, naveo je Živković.

Šef poslaničkog Kluba DF-a Slaven Radunović kazao je da će podržati povećanje plata građanima.

“Samo vas molimo da nas saslušate zbog čega se sve ovo dešava što možete da vidite samo u cirkusima”, naveo je Radunović.

Dodao je da će amandmanom predložiti da minimalna zarada ne bude 450 već 650 eura.

“Kad smo htjeli ranije da povećamo minimalnu platu na veću od 250 eura i dječje dodatke za sve, Spajić nas je ubjeđivao da za to nema para. Sada čarobnim štapićem odjednom može sve i da minimalna plata bude 450 a prije nekoliko mjeseci nije mogla da bude ni 260 eura. Kompletan budžet je koncipiran da se taj novac može isplaćivati samo nekoliko mjeseci”, naveo je Radunović.

Dodao je da je Evropa sad kockarski, hazarderski potez koji može Crnu Goru dovesti u katastrofalno stanje.

Poslanik Boris Bogdanović kazao je da je do sada važilo pravilo da tajkuni troše, a kuća časti.

“Ovim budžetom unosimo novi duh u crnogorsku politiku. Duh fiskalne odgovornosti i stabilnosti će zamijeniti duh javašluka. Novi duh ćemo ugratiti u svaki segment naše politike. A da rušimo Vladu ne dolazi u obzir. U obzir dolazi da samo uništimo loše prakse, da srušimo ono što ne valja a da gradimo dobre prakse. A dobra praksa je povećanje minimalne zarade. To je jedan od najradikalnijih postupaka koje sprovodimo. To je ozbiljan rast i osjetna razlika. Nama je cilj da dajemo, a ne da otimamo”, navodi Bogdanović.

Dodaje da je bivša vlast sve uzela i ostavila osiromašenim narod.

“Narodu se smučilo, ovaj budžet je pisala narodna pobjeda na izborima. I kada je narod glasao izbačeni su kriminalci i tajkuni. Toga dana su davanja “gospodi tajkunima” iz budžeta prestala. Ovaj budžet je osveta tajkunskoj eliti”, dodaje on.

Poslanica Kenana Strujić Harbić (BS) smatra da je projekat Evropa sad populistički.

“Nažalost, slom javnih finansija u suštinskom smislu pašće na teret građana Crne Gore. Mi ćemo glasati za ovaj zakon kako bi građani nadoknadili makar dio rashoda izazvan poskupljenjima koje iz dana u dan ugrožavaju njihov socijalni status. Sva odgovornost je na kreatorima ove šarene laže. Na nama je da doprinesemo i podržimo neke ideje koje smatramo dobrim, iako neostvarivim, jer će ostati samo mrtvo slovo na papiru zbog loše finansijske situacije u državi”, kaže ona.

Kaže da će podržati sva zakonska rješenja koje idu u prilog svim kategorijama društva koje izdržavaju svoje porodice od minmalne ili veoma niske zarade.

“Ovim zakonskim rješenjima će se otežati poslovanje mikro i malim preduzećima. Svjedoci smo da poslodavci traže poptisivanje ugovora sa skraćenim radnim vremenom. Nisam sigurna da država može spriječiti ovakve anomalije”, dodaje poslanica BS.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije