Connect with us

Politika

SNP: Sve afere moraju dobiti sudski epilog

Published

on

Nijedna afera vezana za visoki nivo korupcije političara iz bivše vlasti nije procesuirana niti dovedena do kraja. Sudstvo i tužilaštvo su pokazali slabost, između ostalog, u aferama “Snimak” i “Koverta”, kazao je za Dan lider SNP-a Vladimir Joković.

Prema njegovom mišljenju, nakon izmjena zakona o tužilaštvu, svaka afera će dobiti sudski epilog.

“Neće biti, kao do sada, da su kriminalci na slobodi, oni koji su korumpirani najbogatiji, a da su građani svakog dana sve siromašniji. U potpunosti podržavam promjenu i u tužilaštvu i u sudstvu, a efikasno tužilaštvo je prvi preduslov da bi Crna Gora ozbiljnije krenula ka EU”, rekao je Joković.

On kaže da je naša zemlja u regionu prepoznata po korupciji i organizovanom kriminalu.

“Da je drugačije, ne bi u svakom izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori bila apostrofirana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, istakao je Joković.

Kako ističe, država mora da pokaže zube i ispravi sve što nije valjalo u proteklom periodu.

“Sve ono što nije davalo rezultate i svi oni koji nisu dobro obavljali posao zbog kojeg su formirani, pa bilo to sudstvo, tužilaštvo, policija, ANB, Vlada i ministri, zreli su za potpunu rekonstrukciju. Dosta je nepotizma, krađe i korupcije”, poručio je Joković.

Analitičar Boris Marić smatra da su promjene u tužilaštvu neophodne i da posebnu pažnju treba posvetiti poziciji, sastavu i nadležnostima Tužilačkog savjeta.

“Pažnja se mora usmjeriti i na karakter disciplinskih postupaka, koji do sada suštinski nisu ni postojali i to decenijama nikoga među donosiocima odluka nije brinulo. Uporedo sa slabim tužilaštvom jačali su korupcija, posebno politička, i organizovani kriminal. To je uzročno povezano”, kazao je Marić.

Potrebne suštinske promjene

Po riječima Jokovića, dovoljno je zamisliti da se vidi na televiziji da čovjek uzima 100.000 eura i da kupuje glasove za sebe i za svoju partiju i time krivotvori slobodnu volju građana i da se to ne procesuira.

Marić ukazuje da afere “Koverta” i “Snimak” nijesu dobile neophodan pravosudni epilog.

“Ove afere zasigurno ostaju ključni indikatori stanja u tužilaštvu. Kada budu na pravi i pravno neophodan način procesuirane, znaćemo da su suštinske reforme u tužilaštvu počele”, istakao je Marić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije