Connect with us

Politika

U DVA SATA NAKON PONOĆI: Usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Published

on

Skupština Crne Gore usvojila je, dva i po sata nakon ponoći, izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Za to je glasao 41 poslanik vladajuće većine.

Poslanici parlamentarne većine usvojili su izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se, kako je saopšteno, odnosi između crkava, vjerskih zajednica i države čine pravednim i stavlja tačka na sukobe koje je važeći Zakon proizveo.

Prethodno su usvojeni amandmani Građanskog pokreta URA (GP) u kojima se navodi da je vjerska zajednica, odnosno dio vjerske zajednice čiji je vjerski centar u inostranstvu, koja nije upisana u Jedinstvenu evidenciju, dužna da djeluje u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

Kako su kazali iz te partije, tim amadmanom se obezbjeđuje da sve vjerske zajednice poštuju crnogorske zakone, suverenitet i teritorijalni integritet, ali i djeluju u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

Drugi amandman se odnosio se na član 36 koji se mijenja i glasi „Kontrolu zakonitosti namjenskog trošenja sredstava vjerske zajednice iz državnog budžeta i budžeta lokalne samouprave vrše nadležni organi, u skladu sa zakonom“.

Cilj tog amadmana, kako su pojasnili iz GP URA, jeste da se uvede princip transparentnog trošenja i kontrole sredstava koje se iz budžeta namjenski daju vjerskim zajednicama.

Poslanici opozicije nijesu prisustvovali sjednici, a iz Demokratske partije socijalista su poručili da su sve večerašnje odluke Skupštine nelegitimne i nevažeće.

Poslanik te partije Duško Marković kazao je na konferenciji za novinare da je na sceni skandalozno, neprihvatljivo i protivustavno ponašanju većine, i da nije nije izvršena zakonita verifikacija poslaničkog mandata GP URA.

On je najavio da će DPS podnijeti prijave i procedure prema sudskim organima koji će odlučiti o ovakvom ponašanju većine, i pozvao međunarodnu zajednicu „da odgovorno sagledaju ovakvo ponašanje većine i da sa opozicijom pokušaju da obezbijede vladavinu prava i poštovanje političkog sistema“.

 

 

Opozicija nije prisustvovala sjednici.

Parlament nije podržao izbor Lidije Vukčević za Vrhovnu državnu tužiteljku, dok je za Danijelu Marković glasalo 27 poslanika, što nije bilo dovoljno za izbor.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije