Connect with us

Politika

ULJAREVIĆ: Vučić i Dačić bijesni jer ne uspijevaju da kontrolišu Crnu Goru

Published

on

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević izjavila je da izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića poslije usvajanja Rezolucije o Srebrenici u parlamentu Crne Gore pokazuju “nivo njihove manipulativnosti” jer se tom rezolucijom jasno apostrofira individualna krivica za genocid i ni u jednom segmentu nema izjednačavanja nijednog naroda kao genocidnog.

„U pitanju je njihov pokušaj da povrate uticaj u Crnoj Gori da bi od nje napravili ono što su napravili u Republici Srpskoj – da imaju pod kontrolom tu teritoriju“, rekla je Uljarević i dodala da pošto im to ne uspijeva dolazi „provala bijesa i agresije iz Srbije“.

Ocijenila je i da predstavnici vlasti u Srbiji na Crnu Goru gledaju kao nedozrelu, nedovršenu državu kojoj Srbija treba da uredi određene stvari unutar sistema. Ističe i da situacija u Crnoj Gori – pandemija, ekonomski problemi, uz rast nacionalističkog, klerikalnog izraza, kreiraju vulnerabilnost koju neko sa strane pokušava da iskoristi.

Smatra i da Vučić ima dosta problema, bez obzira na to što u drugi plan stavlja neuspjeh da „ispregovara jasan odnos sa Kosovom“ i da je „iza svega samo plan da se skrene pogled sa problema“ koje Srbija ne može da riješi.

Uljarević je rekla i da je ne čudi što smo došli do ove tačke u odnosima Srbije i Crne Gore iako to izgleda vrlo radikalno – iz prostog razloga što Vučić ne gleda Crnu Goru kao suverenu i nezavisnu državu, već teritoriju nad kojim želi da ima politički i drugi vezani uticaj.

„I kada god osjeća da taj uticaj nije u srazmjeri sa onim što je uložio na različite načine i u različite aktere dolazimo do zatezanja odnosa“, kaže.

Ona ocenjuje i da je talas kritika iz Srbije po usvajanju rezolucije „poptuno nepravedno zapljusnuo Crnu Goru jer je u pitanju rad crnogorskih institucija u okviru onog što je njihovo ustavno i zakonsko ovlašćenje.

Komentarišući odgovor Vučića da su se u Crnoj Gori umiješali u srpske stvari jer raspravljaju o Srebrenici, Uljarević navodi da Srebrenica nije pitanje rezervisano samo za raspravu u Srbiji. I drugi parlamenti u Evropi, kako podsjeća, razgovarali su o njemu, a i EP je donio rezuluciju koja osuđuje genocid u Srebrenici, i nju je ratifikovala i Crna Gora, ali tada nije bilo reakcije iz Srbije.

Povodom natpisa tabloda iz Srbije bliskih vlastima o Crnoj Gori, kaže da ta njihova prizemnost ne treba da služi na ponos ni onom kog podržavaju, ali i da kontraproduktivno deluje po projektovane ciljeve u Crnoj Gori.

„Nad ovim se zgražava najveći dio Crne Gore i to je nešto što nas je podsjetilo koliko se ne poštuju crnogorske institucije od srbijanskih vlasti i medija, a ako se ne poštuju institucije, onda se ne poštuje ni Crna Gora“, navodi Uljarević.

Povodom izjava crkvenih velikodostojnika, patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija, koji su takođe kritikovali usvajanje Rezolucije, Uljarević ocjenjuje da je „njih prilično ponio prethodni period u kom su crkveni velikodostojnici zauzeli neprimjereno važno mjesto u društveno političkom životu Crne Gore.

„Kao da su zaboravili da je Crna Gora ustavom definisana kao građanska država“, rekla je Uljarević i dodala da bi „korisnije bilo i za SPC da se velikodostojnici više bave vjerskim pitanjima“.

„Nadam se da će shvatiti da njihove intervencije nemaju pravog učinka, a neće doprinijeti ni njihovom pozicioniranju kao ljudi od integriteta“, kaže.

Na konstataciju da je „na talasu crkve“ Zdravko Krivokapić došao na vlast i pitanje koliko je to miješanje bilo primereno, Uljarević kaže da misli drugačije.

„Ja mislim drugačije o tome kako je došlo do tih promjena. Čvrsto vjerujem da su građani glasali protiv DPS, birajući ono što je trenutno bilo na ponudi“, rekla je Uljarević i dodala da je uticaj crkve tu bio „samo jedna kap u čaši nezadovoljstva, prije svega socijalno ekonomskog“.

Sve jeste, kako dodaje, kulminiralo usvajanjem zakona o slobodi vjeroispovesti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije