Connect with us

Politika

UN ZABRINUTE: U Crnoj Gori niz zabrinjavajućih događaja koji doprinose sijanju straha, nepovjerenja i mržnje.

Published

on

Ujedinjene nacija izuzetno su zabrinute zbog izjava crnogorskih zvaničnika koje preispituju genocid u Srebrenici. To je saopštila specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alis Vairimu Nderitu.

Takođe, kako je objavljeno u zvaničnoj izjavu na sajtu UN-a, ona je kazala da u Crnoj Gori primećuju niz zabrinjavajućih događaja koji, navodi, doprinose sijanju straha, nepoverenja i mržnje.

Nderitu je istakla kako genocide i ostali stravični zločini ne smiju biti pitanje bilo kakve arbitraže, posebno onih koji su zakonski izvedene na osnovu dokaza.

-Stravični događaji koji su se desili u Srebrenici u Julu 1995. godine presuđeni su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim sudom pravde (MSP). Oba suda su zaključila da su djela počinjena u Srebrenici genocid. Jednostavno ne postoji prostor za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici kao ni legitimiteta međunarodnih sudova- navela je Nderitu.

Podsjetila je da je generalni sekretar u njegovoj poruci povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici prošle godine pozvao sve u regionu i šire da se bore protiv govora mržnje i retorike podjela i narativa nepovjerenja i straha.

Prvi čovjek UN-a kazao je prihvatanje prošlosti glavni korak za izgradnju povjerenja kao i da pomirenje odbacuje poricanje genocida i ratnih zločina i bilo kakav napor da se veličaju osuđeni ratni zločinci. Takođe to znači da je potrebno priznati patnju svih žrtvi ne određujući kolektivnu krivicu, podsjetila je Nderitu.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić nedavno u parlamentu nije želio da prizna da se u Srebrenici desio genocid.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije