Connect with us

Politika

URA: Leposavić morao biti svjestan težine svojih riječi

Published

on

Podgorica, (MINA) – Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić morao je biti svjestan težine riječi koje, kao visoki državni funkcioner, izgovara o genocidu u Srebrenici, i konsekvencama koje one mogu izazvati u javnosti, poručili su iz (GP) Građanskog pokreta URA.

Leposavić je u petak, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore, rekao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi.

Iz GP URA su kazali da bez jasne osude genocida u Srebrenici ne može biti napretka u prevazilaženju ružne prošlosti.

Oni su naglasili da visoki državni funkcioneri u svojim javnim nastupima moraju isključivo zastupati zvanične stavove koji su u interesu države Crne Gore.

„Leposavić je morao biti svjestan težine riječi koje, kao visoki državni funkcioner, izgovara povodom slučaja genocida u Srebrenici, i konsekvencama koje relativizovanje ili nejasan stav mogu izazvati u javnosti”, smatraju u GP URA.

Iz te partije su istakli da se izgradnja dobrosusjedskih odnosa mora temeljiti na poštovanju činjenica i ličnog dostojanstva svih žrtava rata.

„Dok se ne suočimo sa prošlošću, na način što će sve strane prihvatiti svoju odgovornost za rat i zločine, nema trajnog mira i stabilnosti u regionu”, upozorili su iz GP URA.

Oni su poručili da jasno ostaju pri stavu da žale sve žrtve građanskog rata na ovim prostorima, kao i da se solidarišu sa tugom njihovih porodica, a posebno sa žrtvama genocida u Srebrenici.

Iz GP URA su pozvali sve aktere na političkoj sceni da „iskorače i da svojom retorikom Crnu Goru ne vraćaju u devedesete godine prošlog vijeka“.

„Već da zajedničkim naporima stvaramo društvo zasnovano na evropskim vrijednostima koje će biti garant očuvanja multivjerske i multinacionalne, građanske Crne Gore. Suočavanje sa prošlošću je jedini način da ne pravimo iste greške u budućnosti”, zaključuje se u reagovanju te partije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije