Connect with us

Politika

VANREDNA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA DPS-A: Branićemo državu svim sredstvima

Published

on

Predsjedništvo DPS-a osudilo je namjeru Vlade da na sjutrašnjoj sjednici donese Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kao i da se usvoji Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta

Demokratska partija socijalista (DPS) svim sredstvima će braniti državu od evidentnog “agresivnog pokušaja posrbljavanja”, poručili su iz Predsjedništva DPS-a nakon danas održane vanredne sjednice tog partijskog tijela, kojom je predsjedavao lider stranke Milo Đukanović.

Predsjedništvo DPS-a osudilo je namjeru Vlade da na sjutrašnjoj sjednici donese Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kao i da se usvoji Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Konstatovana je, kako su kazali, nedvosmislena namjera nove parlamentarne većine da na taj način sprovede izborni inženjering, kako bi se obezbijedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu mijenjala demografska slika Crne Gore, što sve vodi u dodatnu destabilizaciju države.

“Smatramo da ovakav potez obesmišljava rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva koji bi upravo trebalo da se bavi ovom materijom, i u kojem predstavnici Demokratske partije socijalista učestvuju u cilju iznalaženja najboljih kompromisnih rješenja, sa ostalim poslaničkim klubovima”, navodi se u saopštenju Predsjedništva DPS-a.

Poručili su da će ta partija, ukoliko Vlada usvoji na sjutrašnjoj sjednici navedeni Prijedlog Odluke i Nacrta, napustiti Odbor i uputiti odgovarajuću inicijativu prema Ustavnom sudu, “budući da je odluka koja je predložena, zbog predviđene retroaktivne primjene, apsolutno neustavna.”

“Takođe, konstatovano je da aktuelna parlamentarna većina jeste osvojila potrebnu većinu da bi formirala Vladu kako bi vodila unutrašnju i spoljnu politiku, ali da to ne znači da je dobila pravo da svojim djelovanjm obezdržavi Crnu Goru i uvede je u velikosrpski nacionalni projekat. Predsjedništvo je konstatovalo da će Demokratska partija socijalista svim sredstvima braniti našu državu od evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja”, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo DPS-a je takođe razmatralo predizborne aktivnosti u Herceg Novom, uz očekivanje da će ta partija na predstojećim izborima ostvariti dobar i zapažen rezultat.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije