Connect with us

Vijesti

Bečić: Nadam se da niko iz vladajuće većine neće glasati za inicijativu o nepovjerenju Vladi

Published

on

Nadam se da niko iz parlamentarne većine neće podržati inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, i da će i svi ostati pri svojim riječima i stavovima, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

-Čini mi se da su svi poslanički klubovi jasno saopštili da neće podržati inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, bez obzira na različite stavove u prošlosti, da neće glasati za inicijativu DPS-a za izglasavanje nepovjerenja vladi. Demokratska Crna Gora i poslanički klub sigurno neće podržati tu inicijativu-, istakao je Bečić u intervjuu za Radio televiziju Nikšić.

Prema njegovim riječima, trebalo bi da razgovaraju u parlamentarnoj većini i sa Vladom, da nalaze modalitete bolje saradnje i odnosa.

-A ne da na bilo koji način zajedno sa opozicijom tjeramo Crnu Goru u procese koji će izazvati destabilizaciju ili koji će ličiti na prekrajanje izborne volje građana. Mislim da niko iz parlamentarne većine nema te pobude i ne ide u tom smjeru. Ako je neko eventualno razmišljao, vjerujem da je dobro shvatio poruku građana koju su poslali na izborima 5. decembra-, rekao je Bečić.

On je kazao da vjeruje da će budžet usvojiti krajem godine, kao i da smatra da je predlog Zakona o budžetu najvažniji akt koji razmatra Skupština.

-Žao mi je što je u pripremi nacrta i utvrđivanju predloga budžeta možda izostala jača i tješnja, intenzivnija komunikacija između Vlade i parlamentarne većine. Mislim da su predstavnici Vlade da imaju intenzivniju komunikaciju sa predstavnicima parlamentarne većine-, rekao je Bečić.

Dodaje i da vjeruje da će biti stvorene pretpostavke da se krajem godine usvoji budžet i da se godina završi sa usvojenim budžetom za 2022. godinu.

Neki hoće nestranačku Vladu a da u Tužilačkom savjetu budu partijski pojedinci

Govoreći o Tužilačkom savjetu, Bečić ističe da smatra da je sudar logike i principa da Vlada bude nestranačka, a da u Tužilačkom savjetu mogu biti partijski pojedinci.

On smatra da je Tužilački savjet po Ustavu samostalni organ.

-Ako nešto u zemlji mora biti nezavisno, samostalno, lišeno partijskih uticaja, profesionalno, to je Tužilački savjet. Borio sam se za promjene da ne bi jednu stvarnost i teško nasljeđe, zamijenila druga stvarnost i neko teško nasleđe. Nisu garant vječnosti Crne Gore neke “jake ličnost”, već su garant vječnosti Crne Gore jake institucije-, kazao je Bečić.

Ističe da mu nisu bila jasna stanovišta nekih političkih subjekata da “Vlada treba da bude nestranačka”, a da u Tužilačkom savjetu mogu da budu partijski pojedinci.

Dodaje da su svi politički prolazni, ali i da se moraju izgraditi jake institucije koje će biti neselektivne.

-Institucije koje neće biti politička batina u obračunu sa bilo kime. To su principi kojih se drži Demokratska Crne Gora i želimo da vidimo profesionalan i nezavistan Tužilački savjet-, dodao je on.

Bečić smatra i da će se brzo razriješiti situacija oko Tužilačkog savjeta.

-Mislim da duvaju pozitivni vjetrovi, vode se razgovori u tom pravcu. U posljednjim razgovorima koje smo imali nisam primijetio da više išta iko ima protiv principa Demokrata da to bude u potpunosti nezavistan i profesionalan organ-, istakao je Bečić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije